23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Guvernul a aprobat noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale. Documentul va intra în vigoare la 1 iulie

Publicat pe


Guvernul a aprobat noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, prevederile acestuia urmând a intra în vigoare la 1 iulie. Documentul introduce noi reglementări care urmăresc consolidarea prevenției și îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având drept scop depistarea precoce și tratarea în faze incipiente a bolilor.

”Începând cu data de 1 iulie 2023 va intra în vigoare noul Contract-cadru, care va reglementa multianual condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, acest act normativ fiind aprobat de guvern în cadrul ședinței de astăzi. Reglementările nou introduse au ca obiective principale consolidarea prevenției în sistemul de asigurări sociale de sănătate și îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având drept scop depistarea precoce și tratarea în faze incipiente a bolilor”, a transmis CNAS, într-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale

Instituția prezintă principalele elementele de noutate, pe domenii de asistență medicală, care vor fi detaliate în normele de aplicare ale Contractului-cadru:

”În asistența medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătății populației și se introduc noi instrumente în vederea realizării consultațiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 și 60 ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive) și pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie)”, anunță CNAS.

Potrivit instituției, adulții cu vârsta între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenției, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații, scrie News.ro

”Mecanismul de finanțare în asistența medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent”, a main prefcizat instituția.

FOTO Peste 800 de muncitori mobilizați la Autostrada Ploiești - Buzău CITEȘTE ȘI FOTO Peste 800 de muncitori mobilizați la Autostrada Ploiești -…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri