2.4 C
București
joi, 2 februarie 2023

Imperiul imobiliar de 25 de miliarde de dolari al regelui Charles al III-lea (I)

Publicat pe|
1 views

Regele Charles al III-lea controlează un imperiu imobiliar evaluat la 25 de miliarde de dolari, alcătuit din șapte palate, zece castele, 12 conace și 56 de case de vacanță. Între acestea, și două proprietăți în România.

În vârstă de 73 de ani, Charles al III-lea domnește peste un portofoliu imobiliar demn de un rege. Forbes SUA estimează bunurile controlate de regele Marii Britanii la 42 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentată de proprietăți imobiliare, de la Palatul Buckingham, evaluat la 4,9 miliarde de dolari, până la mult mai modestele case din Transilvania, de la Viscri și de pe Valea Zălanului, ambele evaluate la 1,1 milioane de dolari.

Clarence House

După câte se pare, Charles nu-și va stabili reședința la Buckingham Palace, întrerupând astfel o tradiție de șapte generații, preferând să rămână la Clarence House, actualul său domiciliu, estimat la 72 de milioane de dolari. Regele și-a exprimat intenția de a locui o parte din an și la Highgrove, proprietate care aparține ducatului de Cornwall și este acum deținută de fiul său, William, care îi succede ca prinț de Wales și duce de Cornwall. În această situație, chiria anuală pe care regele i-o datorează fiului său ar fi de 740.000 de dolari.

Cu excepția castelului Balmoral din Scoția și a conacului Sandringham din Norfolk, pe care le-a moștenit de la regina Elisabeta și acum se află în proprietatea sa personală, regele nu este proprietar direct al vastului portofoliu imobiliar prezentat mai sus. Cele mai multe dintre reședințele și monumentele istorice sunt deținute de Domeniul Coroanei (Crown Estate), de ducatul de Lancaster și de ducatul de Cornwall (entități cu statut de societate comercială), la rândul lor controlate de suveran pe perioada domniei sale.

Prin intermediul ducatelor și a Domeniului Coroanei, Charles controlează proprietăți comerciale, agricole și rezidențiale de 12,9 miliarde de dolari. Printre acestea: circuitul de curse de cai de la Ascot, terenuri de cricket și de golf, un aeroport privat și unul dintre monumentele istorice emblematice ale Angliei, Stonehenge, care a fost donat țării în 1918 de Cecil Chubb, un localnic care l-a achiziționat în 1915 cu 6.600 de lire sterline (aproximativ 590.000 de dolari astăzi).

Regele este acasă aproape peste tot în lume. Pe lângă 13 teritorii britanice și trei dependințe ale Coroanei, Charles al III-lea este șeful statului și în 15 teritorii Commonwealth, având acces la 49 de reședințe pentru vizite de stat pe tot globul, de la Rideau Hall în Ottawa, Canada, la King’s House în Jamaica sau la Casa Amiralității din Sydney.

Din impresionantul număr de proprietăți aflate sub controlul regelui (au fost și mai multe, dar în 1998 și 1999, Domeniul Coroanei a cedat către Scoția titlul de proprietate de la șase castele, două palate și un fort), doar 14 servesc drept reședință oficială pentru el suveran și pentru membrii familiei regale.

Alte două reședințe aparțin membrilor familiei regale – prințesa Anne, sora lui Charles, este proprietara conacului Gatcombe Park din Gloucestershire (evaluată la 29 de milioane de dolari), iar ducele de Gloucester, vărul regelui, deține Barnwell Manor din Northamptonshire, estimat la 5,4 milioane de dolari.

Cetățenii britanici, dar și turiștii curioși să afle ce înseamnă confortul regal, pot închiria una dintre cele 56 de case de vacanță din Anglia, Țara Galilor și Isles of Scilly, operate de ducatele de Cornwall și Lancaster. Fundația caritabilă a Prințului de Wales se ocupă de activitatea turistică a celor două proprietăți deținute de rege în România, în timp ce diverse alte fundații și organizații caritabile manageriază obiective istorice precum Turnul Londrei sau Castelul Caernarfon.

(va urma)Sursa: www.forbes.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri