14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

În lupta disperată împotriva inflaţiei Banca Angliei surprinde pieţele financiare majorând dobânda cu 50 de puncte de bază până la 5%. Economiştii previzionau o creştere cu doar 0,25%

Publicat peBanca centrală a Angliei (BoE) a surprins pieţele financiare cu o majorare de 50 de puncte de bază a ratei dobânzii de politică monetară, ducând dobânda de referinţă la 5%. Este cea de-a treisprezecea majorare consecutivă în lupta împotriva inflaţiei, scrie CNBC.

Comitetul de politică monetară a votat cu 7-2 în favoarea creşterii cu jumătate de punct procentual. Decizia a fost mai agresivă decât aşteptările aşteptările pieţei, care previziona o creştere cu doar 25 de puncte de bază.

Datele de miercuri au arătat că inflaţia anuală a preţurilor de consum din Regatul Unit a fost de 8,7% în mai, neschimbată faţă de luna precedentă, cimentând aşteptările pieţei că banca centrală va opta pentru o nouă majorare.

Cel mai îngrijorător pentru banca centrală, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a fost de 7,1% în mai, în creştere de la 6,8% în aprilie şi marcând cea mai mare rată din martie 1992.

Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri