14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

J Balvin, numit ambasador cultural al muzeului Hirshhorn din Washington DC

Publicat pe


Cântărețul multipremiat este primul ambasador cultural desemnat al Muzeului și Grădinii de Sculpturi Hirshhorn din Washington, într-un proiect menit să aducă arta mai aproape de generația Z.

Pentru J Balvin, arta a fost o formă de terapie, un mod de a lupta cu anxietatea și depresia: „motivat fiind de propria mea călătorie de sănătate mintală, mă străduiesc constant să o destigmatizez cumva. Și am descoperit că prin propria mea artă, muzica, sunt capabil să mă exprim creativ, ceea ce a fost foarte util și vindecător,” a declarat acesta pentru Page Six. Însă aceeași împlinire o simte și atunci când admiră arta altora, artistul devenind recent un colecționar avid de obiecte de artă clasică și contemporană.

Printre artiștii săi preferați se află și Yayoi Kusama – artista care creează dintr-o instituție de boli mintale unde este internată din anii `70 -, care, întâmplător sau nu, făcea obiectul unei expoziții organizate la Hirshhorn în momentul în care Balvin s-a prezentat la o discuție cu Melissa Chiu, directorul și curatorul muzeului, pentru a pune la punct detaliile numirii artistului ca ambasador. „Cu cât afli mai multe despre Kusama, despre modul în care ea vede lumea și starea ei și locul în care face artă, cu atât te simți mai fericit când o vezi cu ochii tăi – dar există și multă durere în spatele muncii ei,” a declarat Balvin pentru Financial Times, vorbind despre artista japoneză care creează dovleci și buline ce întruchipează propria luptă cu tulburarea obsesiv-compulsivă și halucinațiile, afecțiuni dobândite în urma unor traume din copilărie.

Colaborarea cu muzeul Hirshhorn – parte din Smithsonian și una dintre cele mai „cool” instituții de cultură, reprezintă proiectul de suflet al Melissei Chiu, care a văzut un potențial imens în asocierea cu artistul. „Știam că va putea vorbi publicului nostru pe un ton diferit. Mi-am spus: „să ne concentrăm pe educație”. Și așa a apărut ideea unor videoclipuri cu José pentru Hirshhorn Eye, sub forma unei serii de ghiduri de artă digitală care aduc vizitatorii față în față cu artiști, pe care le vom lansa în această toamnă,” a mai spus aceasta, fără a preciza o dată anume.

Deși și-a propus ca, în tot ceea ce face, să se exprime în limba spaniolă, ca un efort de a sprijini cultura din care provine, Balvin spune că va folosi rețelele sociale, conținutul video și ghidul pentru a livra conținut pentru muzeul de lângă Capitoliu atât în engleză, cât și în spaniolă. „Simt că arta ar trebui să fie accesibilă tuturor. Este o formă de comunicare, auto-exprimare și creativitate care poate fi vindecătoare, inspirațională și motivantă. Toată lumea ar trebui să poată experimenta frumusețea ei”, a mai spus J Balvin.

Pe numele său întreg José Álvaro Osorio Balvín,…Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri