-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Jaguar Land Rover posibil să aleagă Marea Britanie pentru construirea unei gigafabrici destinate alimentării mașinilor electrice cu baterii

Publicat pe|
1 views

Tata, proprietarul Jaguar Land Rover (JLR), se află în procesul de alegere între Spania și Marea Britanie pentru locația unei gigafabrici destinate alimentării mașinilor electrice cu baterii, ceea ce ar contribui la asigurarea viitorului industriei auto în țară, în contextul temerilor privind impactul interzicerii iminente a vehiculelor noi cu motoare pe benzină și motorină.

Potrivit The Times, cancelarul Jeremy Hunt a oferit Tata un pachet de subvenții de 500 de milioane de lire sterline dacă va construi gigafabrica în Marea Britanie.

Pachetul de sprijin include costuri mai mici la energie, o subvenție în numerar și acoperirea costurilor pentru modernizarea rețelei electrice din jurul locației pe care JLR a vizat-o în Somerset.

Surse guvernamentale avertizează că negocierile sunt în curs și încă nu s-a luat o decizie finală.

Jeremy Hunt a sugerat în această săptămână că industria auto din Marea Britanie ar putea primi vești bune în curând, după multă dezamăgire în cursa de dezvoltare a unei industrii auto electrice.

Obiectivele iminente pentru producția vehiculelor, precum și termenii acordului comercial al Regatului Unit cu Uniunea Europeană, fac ca aprovizionarea locală cu baterii să fie un pas critic.

Sursa: de The Telegraph

Hunt a declarat miercuri, la conferința anuală a camerelor de comerț britanice, că “avem nevoie de capacitate de producție a bateriilor în Marea Britanie. Suntem foarte concentrați să ne asigurăm că Marea Britanie obține capacitatea necesară de producție a vehiculelor electrice.”

Directorul executiv al JLR, Adrian Mardell, a declarat săptămâna trecută că amplasarea fabricii în Spania nu va împiedica planurile companiei de a construi mai multe vehicule electrice. El a spus: “Nu cred că va afecta locul în care construim autovehiculele. Am anunțat deja unde vor fi construite aceste modele.” Fabrica Solihull a companiei va produce versiuni electrice atât pentru Jaguar, cât și pentru Land Rover, a adăugat el.

Stellantis, proprietarul mărcii Vauxhall, a avertizat că ar putea închide o fabrică în Marea Britanie în cazul în care vor fi introduse noi reguli privitoare la origine anul viitor. Potrivit Acordului privind Comerțul și Cooperarea, începând cu 2024, 45% dintr-un vehicul electric trebuie să provină din UE sau Marea Britanie pentru a evita o taxă de 10%, o sumă care ar face Marea Britanie o alegere mai puțin favorabilă pentru fabricile de mașini sau furgonete, a declarat Stellantis.

Negocierile privind gigafabrica coincid cu obiectivul Tata de a decarboniza gigantica sa fabrică de oțel Port Talbot, trecând de la un furnal de ardere a carbonului la un sit electric cu arc care folosește energie verde.

Anul trecut Natarajan Chandrasekaran, președintele grupului Tata, a declarat pentru Financial Times că fabrica ar putea fi închisă fără…Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri