0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Kievul a prezentat Uniunii Europene un plan de acţiune privind exporturile sale. Timp de 30 de zile nu se importă cereale din Ucraina

Publicat pe



„Conform Deciziei CE – la data de 15.09.2023 a încetat interdicţia privind importurile din Ucraina, pentru patru produse principale: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Conform aceluiaşi document, pe 18.09.2023, ora 22.00 – Ucraina a prezentat UE un Plan de acţiune privind exporturile sale, astfel încât să nu se producă perturbări în pieţele agricole ale ţărilor Membre vecine cu Ucraina prin care se prevede introducerea unui sistem de licenţe de export Ucraina/ licenţe de importuri în România. Procedura de licenţiere va fi elaborată în termen de 30 de zile”, precizează reprezentanţii PRO Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, în această perioadă de 30 de zile nu se importă nimic din Ucraina.

„Din partea României – MADR este responsabilă cu emiterea licenţelor de import pe cele patru produse, respectiv grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Vor primi licenţe de import doar operatorii economici din Zootehnie – pentru consum propriu în ferme, dar şi din industria de procesare – în funcţie de stocuri şi necesarul pentru șase luni de procesare. S-a solicitat din partea organizaţiilor profesionale ca cei care vor achiziţiona produse agricole din Ucraina să nu beneficieze de compensaţii pentru efectele negative create de introducerea pe piaţă, ci acestea să ajungă doar la acei operatori economici care utilizează marfă de provenienţă România şi trasabilitate 100%”, se mai spune în comunicat.

În cazul în care aceste decizii nu vor fi respectate, România va lua măsura unilaterală de a interzice importurile din Ucraina. „Dacă se vor realiza importuri în cele 30 zile, România va lua imediat măsura unilaterală de a interzice importurile din Ucraina”, avertizează reprezentanţii organizaţiilor agricole.

În acest sens, Autoritatea Vamală din România va pune la dispoziţie un call center şi o adresă de email unde se vor putea depune de către orice cetăţean sesizări şi transmite poze sau alte dovezi pentru a semnala încălcarea interdicţiei de import sau tranzit, a condiţiilor pe care trebuie să le respecte produsele din UE şi implicit non-UE, inclusiv din punct de vedere al calităţii verificate de ANSVSA.

„Revenim asupra faptului că tratatul UE-Ucraina şi acordarea unor derogări au avut în principal în vedere crearea şi menţinerea unor culoare de tranzit pentru produsele ucrainene, nu rămânerea în pieţele Statelor Membre UE vecine. Pentru apărarea fermierilor noştri ne menţinem hotărârea de a acţiona împreună cu autorităţile doar în scopul tranzitului de produse ucrainene către ţările sărace şi nu pe piaţa comunitară.

Aşa cum domnul ministru ne-a cerut să păsuim 30 de zile, ca să poată fi…



Sursa: www.economica.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri