Puține Case orologere se pot compara cu L’Epée atunci când vorbim despre longevitate și despre capacitatea de a-și croi propriul destin. Azi, tot ce alte branduri investesc în marketing, marca aceasta pune în cercetare; tocmai de aceea, universul L’Epée pare un adevărat muzeu al viitorului.
L’Epée înseamnă mai mult de 180 de ani de istorie orologeră; fondată în 1839 de Auguste L’Epée și Pierre-Henri Paur, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, compania devenise una dintre manufacturile de top în ce privește componentele pe care se bazau producătorii de ceasuri. Importanța Casei în orologeria elvețiană de secol XIX e dată atât de volumul impresionant de componente furnizate în acea perioadă, cât și de patentele sale și premiile obținute la marile expoziții internaționale.
Însă profilul L’Epée din epocă e mult diferit de cel al brandului de azi. Traiectoria din ce în ce mai fermă în explorarea unor lumi mecanice tot mai neobișnuite, investiția de timp și creativitate în design și mutarea accentului pe piese de colecție s-au produs după cea de-a doua jumătate a secolului XX, când L’Epée se transformă din producător de componente în manufacturier de ceasuri, altele decât cele de mână. Bineînțeles, ceasurile „de călătorie” (carriage clocks sau officer’s clocks) realizate de L’Epée nu mai îndeplineau o funcție practică – erau reperele unei alte lumi, deja desuete din punct de vedere tehnologic. Dar aceste modele vorbeau și vorbesc despre o mare tradiție, sunt ceasuri de colecție, obiecte ale mirării, accesorii care aduc în spațiul reședințelor eleganța altor vremuri.
Ceasul de pe șemineu
Aceste ceasuri sunt prezente și azi în oferta L’Epée și pentru unii dintre iubitorii de orologerie mecanică ele reprezintă adevăratul ei ADN. Anecdota apariției lor face trimitere la războaiele napoleoniene; se spune că împăratul francez ar fi cerut construirea unor astfel de instrumente de măsurare a timpului care să-i ajute pe comandanții săi militari să-și sincronizeze întâlnirile și acțiunile strategice –
asta după ce a fost aproape de a pierde o bătălie.
Cu bază ovală sau rectangulară, aceste modele cu parfum istoric sunt placate cu aur, iar prețul lor începe de la aproximativ 4.600 de franci elvețieni și crește semnificativ pe măsura adăugării de funcții precum bătaia la oră și la jumătate de oră, alarma, indicatoarele pentru zi, dată și fazele Lunii, tourbillonul, putând ajunge la 27.000 de franci sau, în cazul modelelor de masă, cu pendulă, la mai mult de 48.000 de franci.
Cu un asemenea pedigri tehnic, prețurile nu trebuie să mire. Veți găsi aceste modele pe șemineele, birourile sau polițele din acele interioare somptuoase create de arhitecți și designeri care fac o respectuoasă și nostalgică reverență trecutului.

Tic, tac, bum!
L’Epée nu este o Casă a fantomelor orologere, cum ar putea crede cine știe ce malițios, un brand care reeditează modele din trecut și atât. Nu se poate nega: chiar și restilizate, ceasurile despre care am vorbit rămân puternic ancorate în orologeria istorică. Însă marca a făcut un curajos sau, mai bine zis, riscant pas înainte, în ideea de a atrage o categorie diferită de clienți, mai interesați de poveștile prezentului și viitorului, oameni crescuți cu benzi desenate și filme SF, ale căror preferințe oscilează între steampunk, pop culture și fascinația pentru odiseele spațiale.




Așa a apărut o nouă direcție, un desant de modele incredibile. Designul de ceas s-a transformat atât de mult încât obiectul poate trece drept sculptură, bibelou, gadget, jucărie, mini-OZN – drept orice, numai ceas nu! Proiectul a devenit cu atât mai interesant cu cât în acest efort creativ a fost implicată o altă marcă orologeră cunoscută pentru spiritul ei inovativ: MB & F, compania lui Maximilian Büsser. O întreagă suită de personaje, ființe fantastice și aparate SF au descins pe scena orologeriei: roboții Grant (23.300 de franci elvețieni), Balthazar (57.300 de franci elvețieni) și Sherman (15.225 de franci elvețieni), Medusa (25.500 de franci elvețieni), T-Rex (23.650 de franci elvețieni), Space Clock (23.625 de franci elvețieni) ș.a.md. Cea mai recentă dintre producții este grenada orologeră în opt versiuni cromatice (10.900 de franci elvețieni), care simbolizează cum nu se poate mai bine această explozie creativă provocată de L’Epée.
Producțiile L’Epée sunt piese rare, lansate în serii limitate, ele experimentând diverse modalități de afișare a timpului. Tuturor celor care privesc aceste obiecte le este clar ce mare efort creativ a fost pus în crearea fiecărui nou design. Deși sunt departe de a fi variații ale aceleiași idei, modelele aparțin unui univers coerent, care, iată, se materializează sub ochii noștri. Ca atare, calibrele mecanice care le animă sunt diferite, iar asta impune un adevărat travaliu în care orologerul și designerul trebuie să găsească soluții tehnice pentru probleme pe care nimeni nu și le pusese.
Ce păstrează această direcție a Casei din tradiția L’Epée? Diferența dintre acele carriage clocks și „extratereștrii” orologeri este la fel de mare ca aceea dintre un roman clasic și benzile desenate. Dar tocmai contemplând această diferență înțelegem că L’Epée nu și-a trădat vocația: fiecare piesă, tradițională sau nu, spune o poveste. Și fiecare dintre ele reprezintă, în felul ei, o nouă împlinire orologeră.