2.3 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

McKinsey, compania de consultanţă globală: O bună parte din băncile din România au o rentabilitate sub costul capitalului. Doar primele cinci bănci din sistem generează un ROE de peste 12%

Publicat peOvidiu Tişler, Associate Partner McKinsey&Company Bucureşti: Pentru a se putea situa într-o poziţie suficient de puternică pe viitor, băncile româneşti ar trebui ca pe termen scurt să adopte o poziţie defensivă (aplicând măsuri axate pe rezilienţă), iar pe termen lung una ofensivă (prin accelerarea investiţiilor în oportunităţi care să le îmbunătăţească modelul de business).

Băncile care vor avea cele mai bune rezultate vor fi cele care reacţionează rapid, care încearcă să fie agile în operaţiunile de zi cu zi cât şi în luarea decizilor, precum şi cele care investesc în atragerea talentului potrivit, pregătirea şi păstrarea angajaţilor, potrivit McKinsey & Company.

Mai mult de jumătate dintre băncile din întreaga lume continuă să aibă probleme de profitabilitate şi o rentabilitate care se situează sub costul respectiv al capitalului, în ciuda creşterii puternice a marjelor, aratㆠun raport realizat de McKinsey&Company.

Situaţia este similară şi în cazul multor bănci din România, care s-ar putea confrunta cu provocări importante în cazul unei perioade viitoare marcată de incertitudine, în care rentabilitatea capitalului propriu la nivel european ar putea scădea sub 6%, conform raportului.

 

Sursa: www.zf.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri