1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Miliarde de lei s-au întors astăzi în conturile investitorilor de la BVB

Publicat pe


  • Miliarde de lei s-au întors astăzi în conturile investitorilor de la BVB pe fondul realocării acţiunilor din oferta Hidroelectrica.
  • Pe 5 iulie, Bursa de la Bucureşti a depăşit în primele 30 de minute maximul istoric prin prisma indicelui BET-TR.
  • Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri dimineaţă că a vândut integral deţinerea pe care o avea la Hidroelectrica.

Miliarde de lei s-au întors astăzi în conturile investitorilor de la BVB pe fondul realocării acţiunilor din oferta Hidroelectrica. Este de aşteptat ca o mare parte să fie investiţi pe Bursă. Deja, în primele minute de miercuri, Bursa este la maxim istoric.

Pe 5 iulie, Bursa de la Bucureşti a depăşit în primele 30 de minute maximul istoric prin prisma indicelui BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor, ba chiar OMV Petrom (SNP) a doborât un record aflat în picioare de 17 ani, în contextul în care câteva miliarde de lei de pe urma ofertei Hidroelectrica (H2O) s-au întors astăzi în conturile investitorilor, notează Ziarul Financiar.

Mai exact, pe fondul alocării acţiunilor, calculele ZF arată că 4,3 miliarde lei au fost eliberate către micii investitori. Este dificil de spus cât din această sumă este cash şi cât reprezintă împrumuturile date pentru achiziţia de acţiuni H2O.

Acțiuni de la BVB

Însă cert este că întoarcerea banilor în cont alimentează deja restul bursei. De exemplu, acţiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi OMV Petrom înregistrau tranzacţii de circa două milioane de lei fiecare în prima oră a sesiunii de trading. Până în ora 11:00, lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB era de circa 17 milioane de lei.

„După volumele care sunt în piaţă în momentul de faţă şi după creşteri, nu cred că am avut în ultimele şase luni cinci companii cu tranzacţii de peste două milioane de lei la ora 10:40. Mă bucur că deja o parte din bani rămâne în piaţă. În momentul de faţă se realizează alocarea banilor, se vede că sunt bani rămaşi din ofertă, ţinând cont de volumul de la această oră. Uneori, la ora 13:00 nu aveam nici măcar un milion de lei pe o companie”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare, Goldring.

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri dimineaţă că a vândut integral deţinerea pe care o avea la Hidroelectrica, adică 89 de milioane de acţiuni, prin majorarea pachetului de la 17,34% la 20% prin supra-alocare. Compania a stabilit preţul final la 104 lei pe acţiune, aproape de jumătatea intervalului de 94 – 112 lei din prospectul de listare, evaluarea Hidroelectrica ridicându-se la 47 de miliarde de lei.

„Mă aştept ca piaţa să aibă un trend pozitiv în luna iulie şi să avem creşteri destul de importante luna aceasta, deci sunt optimist cu privire la toate companiile. Sunt foarte multe companii care au PER-ul (raport capitalizare/profit – n.r.) mai mic decât Hidroelectrica, cât şi…Sursa: alephbusiness.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri