27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri

Publicat pe


Cel mai recent draft cu măsuri fiscale pregătit de către Ministerul Finanțelor, analizat de Profit.ro, aduce mai multe modificări, inclusiv unele care nu au fost prezentate anterior în spațiul public. Astfel, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10% pe veniturile din dobânzi la titlurile de stat și cele emise de autorități locale, în timp ce, pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată, nivelul impozitării urcă la 70%, de la 16% în prezent (și 50% într-o precedentă variantă a măsurilor pregătite). De asemenea, IT-iștii, în cazul cărora scutirea de impozit pe venit se va aplica doar pentru salarii de până la 10.000 de lei, autoritățile propun scutirea de contribuția la Pilonul II de pensii. Pentru contribuția la sănătate a persoanelor cu activități independente apare și plafonul de 60.000 de euro, peste care persoana mai plătește „ceva”.

În prezent, veniturile din dobânzi la titluri de stat sunt scutite de impozit, spre deosebire, de exemplu, de dobânzile la depozite bancare. Impozitul ar urma să fie reținut la sursă și în cazul titlurilor de stat.

Profit.ro a mai anunțat anterior că marile companii din România, multinaționale, dar și cele românești, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri.

Schimbări importante în noul draft de proiect de ordonanță, față de precedentul draft, prezentat de asemenea de Profit.ro

Se introduce impozitul pe veniturile din dobânzi la titluri de stat

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare pe care să le stabilească firmelor la controale. Nu fac planul, primesc notă mică

La articolul 97, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu următorul cuprins:

”(2^1) Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să vânzarea, colectarea subscrierilor și efectueze plățile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat.”

Scade de la 1%/3% la 0,5%/1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare

Cea mai recentă variantă de draft a Finanțelor prevede reducerea la jumătate față de cotele actuale (de 1% și 3%) a nivelului impozitării câștigurilor din transferul titlurilor de valoare. O precedentă variantă de draft prevedea…



Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri