21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

O tendință inversată de pandemie după 20 de ani: salariile muncitorilor cresc mai rapid decât cele ale „gulerelor albe”

Publicat pe


​​Nu se întâmplă doar în România, dar am verificat dacă această tendință se confirmă și pentru România. Înainte de pandemie, salariile așa-numitelor gulere albe creșteau mai rapid decât ale muncitorilor, dar pandemia a inversat această tendință.

„Gulerele albastre” includ lucrătorii din construcții, transporturi, producție, servicii de alimentație, de petrecere a timpului liber, ospitalitate, servicii de înfrumusețare, servicii de îngrijire a sănătății ș.a.

CITEȘTE ȘI Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, negociază cumpărarea First Bank. Și Vista Bank este în negocieri. Evaluare de 200 de milioane de euro

”Gulerele albe” cuprind joburile din birouri, administrative sau manageriale. Câteva exemple: IT&C, contabilitate, marketing și consultanță. Termenul „guler alb” se referă la cămășile albe pe care mulți dintre acești profesioniști le poartă la birou, scrie Hotnews.ro.

Conform datelor INS, înainte de pandemie salariile „gulerelor albastre” creșteau cu 43%, iar cele ale „gulerelor albe” cu 55%.

Dar, în perioada 2019-2023 creșterile salariale din România au fost de 63% pentru muncitori și de puțin peste 50% pentru „gulerele albe”

Pentru generațiile tinere, un loc de muncă într-o corporație părea jobul de vis. Nu mai e. Pandemia a resetat această stare de lucruri. Joburile în bănci, pentru care se ofereau munți de bani până la criza din 2009-2012, sunt acum plătite foarte modest, iar oamenii pleacă pe capete. În plus, noile tehnologii înlocuiesc multe din joburile care erau făcute de oameni până acum 10 ani.

Până și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, le-a spus angajaților că multe locuri de muncă vor fi înlocuite de noile tehnologii, care vor permite companiei să fie mai eficientă. La fel, CEO-ul IBM Arvind Krishna, a declarat că firma ar putea întrerupe angajările pentru a vedea ce fel de activitate de back-office poate fi realizată cu AI.

Pozițiile de guler alb necesită de obicei studii superioare. Acești profesioniști pot avea nevoie de minimum o diplomă de liceu sau o diplomă de licență și au adesea un potențial de câștig mai mare cu studii suplimentare.

VIDEO Inundație spectaculoasă în cea mai cunoscută stație de metrou din New York CITEȘTE ȘI VIDEO Inundație spectaculoasă în cea mai cunoscută stație de metrou din New York

Posturile de guler albastru oferă formare la locul de muncă prin ucenicie sau școli profesionale. Unele posturi de gulere albastre, mai bine plătite, mai specializate, necesită, de asemenea, anumite certificări sau abilități tehnice.

Explicația

După pandemia de Corona și pe măsură ce economia se re-deschidea, locurile de muncă vacante în construcții sau în alte domenii ocupate de gulerele albastre au explodat. De asemenea, retaileri ca MegaImage, Kaufland sau Lidl au fost nevoiți să crească salariile pentru a deveni atractivi pentru noii angajați de care aveau foarte mare nevoie.

La…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri