19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

OFICIAL Modernizarea avioanelor românești de pregătire pentru F-16, întârziată de efectele pandemiei COVID și ale războiului din Ucraina asupra României și Israelului

Publicat pe


Modernizarea celor 10 aeronave IAR-99 ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), destinate pregătirii piloților români în vederea utilizării avioanelor americane multirol F-16, a fost întârziată de problemele logistice cauzate de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina asupra României și Israelului, inclusiv de criza semiconductorilor, relevă un document analizat de Profit.ro.

Compania de stat Avioane Craiova, controlată de Ministerul Economiei, a încheiat în urmă cu 3 ani, pe 30 iulie 2020, un contract cu MApN de modernizare a celor zece IAR-99, în valoare de 275 milioane lei plus TVA.

CITEȘTE ȘI VIDEO Semnul X a fost eliminat de pe sediul Twitter, după ce vecinii au făcut plângeri

Graficul de livrare prevăzut de contract este de 36-49 de luni de la semnare.

Ulterior, în decembrie 2020, isralienii de la Elbit Systems au semnat un contract pe 4 ani de circa 27 milioane dolari cu Avioane Craiova, pentru prima fază a programului de modernizare a IAR-99, ce stipulează echiparea aeronavelor româneșt cu sisteme avansate de avionică, sisteme de instruire și capabilități de atac de tip Close Air Support și Air to Air, îmbunătățiri tehnologice menite să asigure pregătirea piloților pentru utilizarea F-16.

EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri – schimbat, altă taxă la case

În document, Ministerul Economiei admite acum că există întârzieri ale livrărilor, fără să precizeze cât de mari sunt acestea.

″Pe timpul derulării contractului, pentru toate problemele de natură tehnică au fost identificate soluții de rezolvare, prin proiectare, tehnologie sau execuție. Întârzierea livrării aeronavelor a fost generată în special de dificultățile de livrare a unor echipamente ale sistemului de avionică, cauzate de situația pandemiei și, mai ales, de izbucnirea războiului din Ucraina. Acestea au generat dificultăți în aprovizionarea cu materiale și echipamente (în special în domeniul electronicii), precum și în stabilirea priorității de către unele state în ceea ce privește acordarea licențelor de export și livrarea unor echipamente din domeniul apărării″, afirmă ministerul.

Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul - pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul – pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG

Potrivit sursei citate, întârzierile au influențat și activitatea de proiectare și achiziție a altor materiale și echipamente.

″În ce privește modernizarea aeronavelor, majoritatea echipamentelor sistemului de avionică și armament, precum și pentru cele care constituie pachetul de sprijin logistic…



Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri