1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

OMV Petrom vrea sa delisteze certificatele de depozit tranzactionate la Londra

Publicat peOMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a convocat acţionarii în data de 26 aprilie, pentru aprobarea delistării certificatelor globale de depozit (GDR-uri) tranzacţionate la bursa din Londra, conform unui raport al companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile sunt emise de Citibank, fiecare certificat reprezentând 150 acţiuni OMV Petrom. GDR-urile producătorului de petrol şi gaze sunt listate în piaţa londoneză din octombrie 2016.

Certificatele globale de depozit (Global Depositary Receipt – GDR) sunt titluri emise de către o bancă depozitară, prin care se pot achiziţiona acţiuni ale unor companii străine fără ca acestea să fie listate în piaţa respectivă, ci doar în cea de origine a societăţii. GDR-urile oferă investitorilor aceleaşi drepturi pe care le au şi proprietarii acţiunilor propriu-zise, preţurile fiind bazate pe cele ale acţiunilor suport, dar sunt tranzacţionate şi decontate independent de acestea.

Tot în data de 26 aprilie, acţionarilor OMV Petrom li se va supune la vot aprobarea situaţiilor financiare ale anului trecut, a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an şi modalitatea de distribuire a profitului obţinut în 2022. Compania a propus un dividend de 0,0375 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 7,7%.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,6% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 30,2 miliarde de lei.Sursa: www.bursa.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri