2.8 C
București
joi, 7 decembrie 2023

Potențialul de dezvoltare economică al țării așteaptă predictibilitatea legislativă

Publicat pe


România are un potențial crescut de dezvoltare în domeniul afacerilor și al investițiilor, în contextul digitalizării. Țara noastră este apreciată pentru calitatea forței de muncă, orientarea geopolitică; securitatea personală și a proprietății. Însă lipsa predictibilității legislative și densitatea agențiilor de reglementare știrbesc din atractivitatea investițională a României, sunt de părere reprezentanții mediului de afaceri francez, prezenți la Forumul de afaceri franco-român, organizat la București de Camera de Comerț și Industrie a Franței în România (CCIFER).

„Suntem deciși să jucăm curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice. Iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experiența unor actori economici de talia Orange în telecomunicații sau Atos în IT, cu energia unor start-up-uri românești care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid. Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii și mi se pare o eroare să nu profităm de acest potențial uriaș. Trebuie să depășim cumva paradoxul acesta în care România este privită pe plan internațional drept un fel de Silicon Valley al Europei, dar noi, ca stat, nu transferăm acest potențial enorm în administrație. Ne dorim un sistem public digitalizat, eficient și prietenos cu contribuabilul”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“2022 a fost un an foarte bun în domeniul comasărilor și achizițiilor (M&A)”, a arătat Răzvan Butucaru, Partner Mazars, care a menționat că tranzacțiile de acest gen au crescut cu 17% față de 2021, iar tendința va rămâne crescătoare și pentru perioada următoare. El a mai precizat că cele mai atractive sectoare sunt: energia, digitalul și industrialul, dar există potențial în România și pentru logistică, transporturi, pharma. “Sunt importante predictibilitatea fiscală și modul în care se va face digitalizarea”, a precizat sursa citată.

“România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, printre atuurile sale enumerând: calitatea forței de muncă (în ciuda emigrării); orientarea geopolitică; securitatea personală și a proprietății. Totuși, România are și puncte slabe, printre care: lipsa predictibilității. Nu putem fi siguri pe cadrul legislativ, deoarece este dependent de cicluri electorale, precum și densitatea agențiilor de reglementare, care complică lucrurile, în loc să le simplifice printr-o bună colaborare,” a afirmat Costin Borc, director pentru ţările din estul Europei în cadrul grupului francez SNEF.

 „Sectorul investițiilor este susținut de PNRR, dar implementarea programelor este greoaie pentru că nu există resursa umană în construcții în prezent”, a afirmat James Hanson, director, România&Bulgaria  Aegis. El a vorbit despre avantajele flexibilizării…



Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri