26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Premierul Ciolacu a eliberat-o din funcția de consilier de stat pe Mădălina Turza, fosta președintă a Autorității pentru protecția persoanelor cu dizabilități

Publicat pe


Premierul Marcel Ciolacu a eliberat-o din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pe Mădălina Turza, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. Turza era specializată în protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar eliberarea ei din funcție este decisă în contextul scandalului declanșat după dezvăluirea abuzurilor din căminele de bătrâni. Tot astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia. 

„Decizie privind eliberarea doamnei Maria Mădălina Turza din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Mădălina Turza fusese numită Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru în 2021, la decizia premierului Cîțu, ocupând funcția și în perioada de mandat a premierului Nicolae Ciucă, după ce anterior, din 2019 până în 2021, ocupase  funcția de Secretar de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, fiind președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), când Ministerul Muncii a fost condus, pe rând, de Violeta Alexandru și Raluca Turcan, în guvernele Orban și Cîțu.

CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Muncii, Marius Budăi, demisionează

Din 2011 până în 2019 Turza a fost președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), organizație care monitorizează respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități și raportează către organismele ONU (OHCHR, Comitetul CRPD), Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei conform prevederilor UNCRC și UNCRPD.

În 2019 Mădălina Turza și-a lansat candidatura ca independentă pentru alegerile pentru Parlamentul European, bazându-se pe notorietatea ei în rândul familiilor care aveau copii cu dizabilități. Pentru validatea candidaturii a strâns 100.844 de semnături, care au fost însă insuficiente deoarece Biroul Electoral Central a invalidat o parte din ele.

Candidatura i-a fost respinsă în urma invalidării câtorva liste, din cauza cărora a „căzut” sub pragul minim de 100.000 de semnături.

Mădălina Turza a absolvit în 2002 Facultatea de Științe Politice în limba engleză din cadrul Universității din București. În 2004 a obținut o diplomă de master în Drept Internațional Umanitar de la aceeași universitate. În 2017 a absolvit Masterul în Politici Publice și Servicii de Incluziune în domeniul dizabilității la College of Education and Human Development (Colegiul pentru educație și dezvoltare omenească) – Universitatea din Minnesota, SUA, fiind bursieră a Departamentului de Stat al SUA – Fulbright/Humphrey în domeniul drepturilor omului și politicilor publice.

 Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri