7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Președintele Poloniei, după acutizarea disputei cerealelor: „Ar fi bine să își amintească Ucraina că primește ajutor de la noi și că suntem țară de tranzit către Ucraina”

Publicat pe


Ucraina ar trebui să își amintească de faptul că primește ajutor din partea Poloniei, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două țări în legătură cu importurile agricole, relatează Reuters.

În timp ce Polonia rămâne un susținător ferm al Ucrainei în fața invaziei rusești, cele două țări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicției privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varșovia spune că este necesară pentru a-și proteja fermierii. Kievul a ripostat și a amenințat că se va adresa instanțelor de arbitraj al Orgnizației Mondiale a Comerțului.

„Ar fi bine ca Ucraina să își amintească de faptul că primește ajutor din partea noastră și să își amintească de faptul că suntem și noi o țară de tranzit către Ucraina”, a declarat președintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

CITEȘTE ȘI Statul canadian dă credite de export de miliarde pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, care vor fi construite cu tehnologie și firme din Canada, precum primele 2

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții asupra importurilor din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicției privind vânzările de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care mai includ România și Bulgaria. Interdicția a fost introdusă după ce aceste țări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce Kievul se străduia să trimită cerealele mai departe.

În timp ce Ucraina a făcut apel marți la un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.

Președintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situația în fața tribunalului. El a subliniat că interdicția privește importurile, dar nu și tranzitul de cereale ucrainene.

„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina și care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru”, a spus el. „Aș compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur și simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat președintele polonez.

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a confirmat, pe de altă parte, că Kievul va impune restricții de import – ca măsură de retorsiune – asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia și Ungaria, dacă acestea nu își vor ridica interdicțiile unilaterale. Între timp, Ucraina…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri