1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Prețurile producției industriale au scăzut în zona euro

Publicat pe


Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut în zona euro, în mai, pentru a cincea lună consecutiv și sunt mai reduse față de anul trecut, pentru prima dată începând de la finalul lui 2020, transmite Reuters.

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), prețurile producției industriale au scăzut în mai cu 1,9% în zona euro și cu 1,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu aprilie 2023, când s-a înregistrat un declin de 3,2% și de 3,1% în UE.

CITEȘTE ȘI Cele mai frumoase și mai scumpe străzi ale Bucureștiului

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau în zona euro la un declin lunar de 1,8% și o scădere anuală de 1,3%.

Eurostat precizează că în mai prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o scădere cu 5% a prețurilor la energie, cu 1,1% la bunurile intermediare și cu 0,2% la bunurile de folosință imediată, în timp ce au crescut prețurile bunurilor de folosință îndelungată (cu 0,2%) și au rămas stabile prețurile bunurilor de capital.

Cel mai semnificativ declin al prețurilor producției industriale în mai, comparativ cu aprilie, s-a înregistrat Irlanda (minus 7,4%), Italia (minus 3,1%) și Finlanda (minus 3%), creșteri fiind în Cipru (2,8%) și Malta (0,4%). România a raportat un declin de 2,6% în mai, după o scădere de 4,9% în aprilie.

În mai, comparativ cu mai 2022, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,5% în zona euro și cu 0,5% în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

 Investiție de 100 de milioane de euro într-o fabrică de produse extrudate de aluminiu, în Hunedoara CITEȘTE ȘI Investiție de 100 de milioane de euro într-o fabrică de produse extrudate de aluminiu, în Hunedoara

Prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o scădere cu 10,4% a prețurilor la energie și cu 1,3% la prețurile bunurilor intermediare, în timp ce au crescut prețurile bunurilor de capital (5,5%), bunurilor de folosință îndelungată (6,5%%) și bunurilor de folosință imediată (9,8%).

Cel mai semnificativ declin anual al prețurilor producției industriale în mai s-a înregistrat Grecia (minus 10,6%), Irlanda (minus 9,7%) și Belgia (minus 9,6%), iar cele mai importante creșteri în Ungaria (36,3%), Slovacia (21%) și Letonia (12%). România a raportat un avans anual de 11,5% în mai, după o creștere de 15,1% în aprilie.

Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară. Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri