0.9 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Primul coridor energetic în sectorul românesc al Mării Negre. Black Sea Oil & Gas SA a demarat procesul de autorizare

Publicat pe


Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunţă începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD.

Cu o capacitate proiectată de 3 GW şi o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic naţional (SEN) operat de Transelectrica, se arată într-un comunicat de presă.

Finalizarea procedurilor de reglementare, estimată în 2024

Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.

„Infrastructura, terenurile deţinute în proprietate şi drepturile legale de trecere plasează proiectul MGD într-o poziţie ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producţia eoliană din zona marină şi facilităţile necesare de conectare la SEN, precum staţiile de transformare şi, dacă va fi cazul, convertizoare”, se spune în comunicat.

Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susţine creşterea securităţii energetice şi va stimula capacitatea de producţie din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă, subliniază compania.

Estimările privind producţia de energie eoliană sunt promițătoare

„Estimările privind producţia de energie eoliană prin instalaţii fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promiţătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura şi apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalaţiile de producţie offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice şi monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile şi căile maritime, precum şi securizarea accesului la terenuri şi obţinerea susţinerii comunităţilor vizate, coexistenţa cu activităţile de pescuit şi detectarea şi evitarea muniţiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări, iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”, a declarat directorul general al BSOG, Mark Beacom.

Primul an de producţie de gaze naturale din proiectul MGD a fost peste aşteptările iniţiale ale BSOG prin livrarea primul miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât era planificat.

Testele pentru creşterea capacităţii de producţie s-au realizat cu succes

Testele din luna martie 2023 pentru creşterea capacităţii de…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri