14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Restart Energy One a fost amendată cu argumentul că datele a peste 750 clienți ar fi fost accesibile public aproape 2 ani și jumătate

Publicat pe


Restart Energy One, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică de pe piața locală, cu un portofoliu de aproximativ 50.000 de clienți, a fost sancționat cu amenzi în cuantum total de 164.150 lei cu argumentul că ar fi încălcat prevederile legislației referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Astfel, în urma unei investigații, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) transmite că a constatat existența unei încălcări a securității datelor în sensul că un fișier din site-ul operatorului care conținea date cu caracter personal (nume, prenume, adresă, numere de telefon, adrese de email, număr de contract și data încheierii acestuia) pentru un număr de cel puțin 750 persoane vizate, ar fi fost accesibil public, prin accesarea unui link generat de motoarele de căutare, pentru o perioadă de aproximativ 2 ani și jumătate.

„De asemenea, s-a constatat și că prin accesarea website-ului administrat de operator se instalau pe dispozitivul utilizatorului module cookie care nu sunt necesare din punct de vedere tehnic, înainte de acordarea consimțământului prin apăsarea butonului de Accept, iar exprimarea dezacordului prin accesarea butonului Refuz cu privire la instalarea acestor module cookies nu avea nicio influență asupra acestora, ele rămânând instalate în forma inițială, pentru o anumită perioadă de timp, pe dispozitivul utilizatorului”, se arată într-un anunț al ANSPDCP.

CITEȘTE ȘI Afacerile iStyle vor stagna în acest an, la 111 milioane de euro. „Modernizarea principalelor magazine din rețea, amplasate în Băneasa Mall și AFI Cotroceni, au tras în jos vânzările”

Restart Energy One a fost sancționată cu amendă de 124.150 lei (echivalentul a 25.000 euro) pentru încălcarea articolului 32, aliniatul (1), litera b) și d), coroborat cu articolul 32, aliniatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/679. De asemenea, compania a fost amendată cu 40.000 lei pentru încălcarea articolului 4, aliniatul (5) din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Pe lângă sancțiunile cu amendă, ANSPDCP a aplicat și măsuri corective, dispunând operatorului să implementeze unui plan procedurat care să includă un proces de testare, evaluare și apreciere periodică ale tuturor sistemelor și modificărilor ulterioare ale acestora efectuate de operator sau furnizorii de servicii (persoane împuternicite), în special asupra site-ului administrat de operator.

Restart Energy One desfășoară activități de comercializarea energiei electrice și a obținut, în anul 2022, o cifră afaceri de 314,48 milioane de lei și un profit net de 15,67 milioane de lei.

Compania este controlată de Armand Consulting SRL -…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri