4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

România este campioana UE la utilizarea plăţilor digitale în transportul public

Publicat pe


Cash sau cu card? Auzim des această întrebare. Noi, consumatorii decidem cum vrem să plătim. Iar aceasta este adevărata incluziune financiară.

Aflăm de la Jakub Kiwior, Director Regional pentru Europa Centrală și de Est la Visa care sunt avantajele economiei digitale și cum se poziționează România, comparativ cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est

În calitate de director regional pentru Europa Centrală și de Est aveți o viziune de ansamblu a evoluției plăților digitale în România, comparativ cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est. Cum se situează țara noastră în acest context?

În cadrul Visa sunt responsabil pentru România, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, dar și pentru Slovenia și Croația. E vorba de un grup omogen, în sensul că înregistrează o creștere foarte rapidă. Majoritatea sunt pieţe unde predomină cardurile de debit, cardurile de credit sunt în număr mai redus, nu există scheme de plată locale importante, iar plățile se dezvoltă foarte rapid.

Comparând rata de creștere a României cu cea a altor țări, vedem că România este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere. După cum spunea un oficial BNR, România a avut o creștere de 300% în ultimii trei ani în ceea ce privește numărul de tranzacții. Dar România nu crește doar din punct de vedere cantitativ, ci și calitativ. Plățile contactless au fost adoptate în România foarte rapid, iar acum vedem cum consumatorii trec de la plata cu cardul contactless la plata cu telefonul mobil. Potrivit unui studiu recent Visa, 30% din totalul plăţilor în magazine sunt făcute cu telefonul mobil. Din punct de vedere calitativ, această creștere este, în opinia mea, uimitoare.

Comparativ cu alte țări, nu doar din regiunea noastră, ci din întreaga Uniune Europeană, România este pe primul loc în ceea ce privește utilizarea plăţilor digitale în transportul public. Avem 18 orașe în România în care călătoria cu mijloacele de transport public se poate plăti contactless cu telefonul, cu un smartwatch sau cu un card bancar. Aceasta înseamnă peste 2,5 milioane de tranzacții contactless pe lună în transportul public.

Este foarte important, pentru că e un domeniu care poate schimba comportamentul consumatorului. Dacă folosești cardul pentru plata transportului și funcționează, te gândeşti imediat că poți face plata cu telefonul în loc să cauți biletul de hârtie sau cardul de călătorie. Aşadar experiența consumatorului este foarte importantă, și aici România este în frunte.

Cum contribuie plățile digitale la crearea unui mediu incluziv financiar pentru consumatori?

Este evident. Plăţile devin un element important în viaţa noastră încă de foarte devreme, aventura noastră cu banii începe în momentul în care primim bani de la cineva și îi putem folosi pentru a plăti. Probabil următorii pași sunt economisirea, creditarea,…



Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri