26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Scaderi accentuate la BVB

Publicat pe



Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăderi accentuate în prima parte a sesiunii de tranzacţionare de astăzi, într-un context general negativ în pieţele europene, la care se adaugă anunţarea unor taxe cu impact direct asupra unor emitenţi listaţi.

Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, avea un recul de 1,18%, la ora 12:00, în timp ce pentru indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, deprecierea era de 0,94%.

Ieri seară la Digi 24, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliţie a fost introdusă o taxă aplicabilă profiturilor excepţionale ale băncilor. De asemenea, va exista şi o taxă pe cifra de afaceri a multinaţionalelor care raportează profituri mici.

„Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria şi celelalte state membre care au impus taxe, şi noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepţionale. Este în pachet acest lucru şi are în vedere aceste modele ale statelor membre UE”, a spus Boloş la Digi 24.

Totodată, ministrul a confirmat informaţiile din presă conform cărora se are în vedere aplicarea unui impozit de 10% pe dobânda titlurilor de stat care vor fi emise de acum înainte.

În aceste condiţii, la ora 12:00, acţiunile Banca Transilvania (TLV) aveau un declin de 2,62%, la 20,84 de lei, pe fondul unor tranzacţii de 7,4 milioane de lei, în vreme ce pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD) scăderea era 3,15%, până la 14,14 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP), pentru care mâine este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiuni pentru a primi dividende din banii încasaţi pe deţinerea la Hidroelectrica, aveau un declin de 1,56%, până la 1,898 lei, în condiţiile unor tranzacţii de 5,8 milioane de lei.

Pe de altă parte, acţiunile Hidroelectrica erau în creştere cu 0,09%, la 113 lei, apreciere similară cu cea a titlurilor OMV Petrom, a căror cotaţie era de 0,5495 lei.

După două ore de la debutul sesiunii bursiere, valoarea tranzacţiilor se ridica la 27,4 milioane de lei, faţă de o medie zilnică a anului de circa 150 milioane lei.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea o depreciere de 0,5%, în vreme ce pentru DAX 40, al bursei din Frankfurt, scăderea era de 0,45%.



Sursa: www.bursa.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri