SIF Oltenia (SIF5) se află într-o campanie alertă de vânzare de active, conform ultimelor raportări al fondului de investiţii alternative publicate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
SIF-ul a iniţiat demersurile pentru înstrăinarea participaţiei de 29,27% deţinută în Turism Felix (TUFE), prin metoda „vânzare specială la ordin” prin piaţa ofertelor şi operaţiunilor speciale administrată de bursă. Societatea intenţionează să vândă 143,7 milioane de acţiuni TUFE, la preţul minim de 0,310 lei/acţiune, ceea ce ridică valoarea pachetului la 44,56 milioane de lei. Ieri, în jurul orei 16:00, titlurile societăţii turistice se tranzacţionau la 0,298 lei/acţiune.
„Ordinul de vânzare este de tip AON (totul sau nimic) şi este valabil începând cu data de 29 martie 2023”, conform comunicatului de la BVB.
Societatea din Oltenia a mai iniţiat demersurile pentru vânzarea participaţiei de 2,37% deţinută în capitalul Elba Timişoara, conform principiului de tip AON (totul sau nimic), ofertă valabilă începând cu data de 27 martie 2023. Astfel, SIF-ul intenţionează să vândă un număr 39.628 de acţiuni Elba, cu valoarea nominală de 2,5 lei/acţiune la preţul minim de 104,6340 lei/ acţiune, echivalentul unei sume de 4,16 milioane de lei.
„Acest preţ este just, fiind determinat conform standardelor de evaluare de către un evaluator independent membru ANEVAR”, se arată în raportul de la BVB. „Oferta de vânzare se adresează celorlalţi acţionari ai societăţii Elba Timişoara conform clauzei de preempţiune din actul constitutiv. Acţionarii cumpărători au dreptul de a-şi exercita dreptul de preempţiune, în termenul de cinci zile de la data comunicării ofertei de vânzare, conform actului constitutiv al Elba”.
Tot printr-un ordin de vânzare de „totul sau nimic”, SIF-ul vrea să vândă participaţia de 11,46% din Relee Mediaş. Este vorba despre o „vânzare specială la ordin” prin piaţa de oferte şi operaţiuni speciale administrată de BVB. Societatea doreşte să înstrăineze cele 62.080 de acţiuni RELE pe care le deţine la preţul minim de 12 lei/titlu, echivalentul a 0,74 milioane de lei. Ordinul este valabil începând cu data de 27 martie.
Astfel, pentru toate cele trei pachete de acţiuni, SIF-ului vrea să obţină aproape 49,5 milioane de lei.
În toamna anului 2020, conducerea SIF Oltenia a fost înlăturată în urma votului unui grup format din SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi un grup de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii chiar de cele două SIF-uri. Astfel, SIF1, SIF4 şi fondurile pe care le finanţau ajuseseră să aibă direct şi indirect peste 30% din SIF Oltenia, când încă exista un prag de deţinere de 5%. Dar, Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut într-una că nu există concertare deoarece administratorii fondurilor sunt chipurile independenţi de cei care-i finanţează.
La scurt timp după preluarea SIF-ului din Craiova, noii conducători ai societăţii au înfiinţat o sucursală la Bucureşti unde l-au angajat chiar pe Ciprian Copariu, cel care a activat aproape două decenii în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sectorul pieţei de capital, şi care trebuia să declare concertarea.