11.7 C
București
sâmbătă, 1 aprilie 2023

Stada România: afaceri consolidate de 247 milioane lei în 2022, în creștere cu 37% față de anul precedent

Publicat pe|
0 views

Amelia Turp
Actualitate
I write about real estate, constructions, transportation, health, and sometimes about the business of textiles and fashion. Got any news tips? Drop me an email at [email protected]

Furnizorul de produse farmaceutice Stada România, subsidiară a grupului german Stada, a obținut în anul 2022 o valoare consolidată a afacerilor de peste 247 milioane lei, în creștere cu 37% față de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei. Grupul Stada  operează pe piața din România prin Stada M&D (vânzare de produse farmaceutice) și Stada Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice și auditare calitate).

Stada M&D estimează afaceri de 188,8 milioane lei în 2022, în creștere cu 32% față de anul precedent. Rezultatele sunt neauditate și reprezintă pentru prima dată raportarea cumulată cu vânzările SC Walmark SRL, după finalizarea absorbției entității la nivel local. Compania Walmark a fost  achiziționată la nivel global de Grupul Stada, la finalul anului 2019.

Creșterea afacerilor se datorează pe de-o parte, dezvoltării portofoliului de produse Speciality cu molecule biosimilare și generice înregistrate pe piața românească pentru noi arii terapeutice ca: oncologie, reumatologie, hematologie, precum și cu noi terapii inovatoare asistate de dispozitiv pentru tratamentul bolii Parkinson (Lecigon si APO-go).  De asemenea, creșterea cifrei de afaceri se datorează și performanțelor obținute de produsele din portofoliul Consumer Health Care (OTC și suplimente alimentare precum Urinal, Hepathrombin și Minimarțienii).

În România, compania are sediul central la București, un hub logistic în Timișoara, iar în 2022 a demarat construcția unei facilități de producție în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj. Proiectul de tip greenfield are o valoare de investiție de peste 50 milioane de euro, o suprafață de 30.000 mp și este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 milioane de euro. 

În prezent, echipa este de 208 angajați în cele 3 centre operaționale, urmând ca la Turda, echipa să crească cu peste 370 de noi angajați, la finalizarea proiectului, în octombrie 2024.

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Numărul liniilor de producție ar putea fi extins până la 12, au anunțat reprezentanții firmei. 

Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei. 

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență România și piețele din Europa.

Stada Hemofarm a încheiat anul 2022 cu afaceri de 58,2 milioane lei, în creștere cu 63% față de anul 2021. Laboratorul este situat în Timișoara, unde se află și centrul logistic. Pentru anul 2023 entitatea din România are în plan o investiție de 2 milioane de euro pentru extinderea unității și creșterea numărului de testări până la 13.000.Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri