3.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Statul a plătit peste 74 de milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina în nouă luni de război

Publicat peSumele alocate de la bugetul de stat către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina au fost asigurate din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin suplimentarea acestuia din Fondul de rezervă al Guvernului, dar și rectificări bugetare, se arată în răspunsul Ministerului de Interne către deputatul Ciprian Ciubuc.

În total, până la data de 1 noiembrie 2022, s-au cheltuit 372 de milioane de lei, adică 74,4 milioane de euro. România decontează 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.

Până la data de 5 ianuarie 2023 au intrat în România 3,24 milioane de ucraineni, din care au rămas 107.241.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru suplimentarea bugetului MAI cu 56,7 milioane de lei, bani pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni găzduiți de persoane fizice.

În august 2022, România primea prima tranșă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea a refugiaților din Ucraina, în valoare de 39,1 milioane de euro.

„Avem deja peste două milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul național. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ același număr sunt femei, iar 6.000 – bărbați. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autoritățile locale, banii merg în sprijinul autorităților”, spunea atunci premierul Nicolae Ciucă.

Pe 6 februarie se deschide apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru sprijinirea persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro, a anunțat vineri, 3 februarie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru maximum 26 de săptămâni.Sursa: www.economica.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri