16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Subscrierile in oferta Fidelis au depasit pragul de 100 milioane euro

Publicat pePreferinţă masivă pentru tranşele în euro

Oferta a debutat la începutul acestei săptămâni şi se va încheia în data de 10 aprilie

Subscrierile pentru titlurile de stat Fidelis au depăşit pragul de 100 milioane de euro, după prima săptămână de la lansarea ofertei, conform calculelor noastre pe baza datelor disponibile în platformele brokerilor.

Oferta, ce a debutat în data de 27 martie şi se va încheia în 10 aprilie, este croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro. Investitorii s-au concentrat pe cele în moneda europeană, subscrierile acestor tranşe reprezentând aproape 90% din total. Astăzi, la ora 17:00, pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 3,7%, ordinele de cumpărare erau în valoare de 41,7 milioane de euro, în timp ce pentru cea cu maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 5,85%, subscrierile se ridicau la aproape 46 milioane de euro.

În schimb, tranşele în lei au suscitat un interes mult mai redus. Pentru cea cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,7%, subscrierile erau de 6,5 milioane de euro (32,7 milioane de lei), în vreme ce în cazul tranşei cu maturitatea de trei ani şi dobânda anulă de 7,35%, ordinele de cumpărare se ridicau la aproape 5,3 milioane de euro (26,4 milioane de lei).

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, a cumulat subscrieri de 1,1 milioane de euro (5,6 milioane de lei). Dobânda oferită în acest caz este de 7,7%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022, pragul minim de subscriere în acest caz fiind de 500 de lei.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

După finalizarea perioadei de subscriere, titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Aceasta este a unsprezecea ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020Sursa: www.bursa.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri