Arctic Stream a încheiat primul semestru din 2023 raportând creşteri atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi la nivelul profitabilităţii nete. Compania îşi exprimă optimismul cu privre la îndeplinirea obiectivelor din BVC propuse, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT, are o prezenţă semnificativă în piaţa din România, concentrându-se pe tehnologiile recente oferite de producătorul Cisco Systems. Rolul unui integrator, după cum afirmă compania, este de pune la dispoziţia utilizatorilor finali experţi proprii în operarea tehnologiilor unuia sau mai multor producători.
Arctic Stream operează prin două segmente de activitate:
– Revânzarea consultativă de soluţii IT – include tehnologii de la producători de talie mondială, cum ar fi Cisco Systems, Dell, Palo Alto, Vmware, Veeam, Recorded Future şi Nutanix;
– Servicii profesionale – integrează, printre altele, servicii de evaluare a infrastructurii IT şi a posturii de securitate existente, consultanţă, management de proiect, proiectatea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi securitate IT, mentenanţă şi suport.
Dragoş Diaconu, directorul general al Arctic Stream şi, în acelaşi timp, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei, cu o cotă de 67% din totalul acţiunilor, deţine o vastă experienţă în domeniul IT&C. Acesta a lucrat peste 15 ani în zona ingineriei sistemelor informatice, ocupând poziţii în cadrul unor companii de top, dintre care peste nouă ani i-a petrecut în cadrul companiei Cisco Systems, care deţine poziţia de lider global în comunicaţii şi soluţii de securitate a reţelelor.
• IT&C – un sector în plină expansiune în România
România deţine a treia cea mai mare bază de specialişti IT&C din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Industriei Software (ANIS) – circa 1 din 55 de angajaţi români lucrează în această industrie, peste media de 1 din 62 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est. Mai mult decât atât, România a avut, în perioada 2014-2019, una dintre cele mai accelerate rate de creştere a numărului de salariaţi din industrie (circa 11%), fiind depăşită doar de Polonia şi Bulgaria (+12%).
Industria IT&C în România a avut o pondere de 6,6% în Produsul Intern Brut naţional în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică din România în anul precedent, de 4,8%, pe fondul majorării volumului de activitate cu 20%, confrom INS. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C valora peste 9 miliarde euro. Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT&C are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, de 15-17% pe an. Potrivit managerului general al Microsoft România, piaţa locală de IT&C este aşteptată să ajungă în 2025 la 10% din PIB.