14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

UE a lansat prima etapă a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră

Publicat pe


Duminică, 1 octombrie, Uniunea Europeană a lansat prima fază a sistemului ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oţel, ciment şi alte bunuri importate pentru a împiedica produsele străine poluante să-i submineze tranziţia ecologică.

Uniunea Europeană nu va începe să colecteze această taxă la graniţe înainte de anul 2026. Duminică, totuși, marchează începutul etapei iniţiale a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), când importatorii din UE vor trebui să raporteze emisiile de gaze cu efect de seră generate la importurile de fier, oţel, aluminiu, ciment, electricitate, îngrăşăminte şi hidrogen, notează Agerpres.

Începând cu anul 2026, importatorii vor fi obligați să cumpere certificate care să acopere aceste emisii de CO2 pentru a pune producătorii străini pe picior de egalitate cu industriile UE care trebuie să cumpere permise de pe piaţa de carbon din UE atunci când poluează.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, a declarat că se are în vedere încurajarea trecerii la nivel mondial către o producţie mai ecologică, precum şi prevenirea relocării producătorilor europeni în ţări cu standarde de mediu mai scăzute.

Sistemul urmărește să-i împiedice pe aceştia să piardă în faţa concurenţilor străini în timp ce investesc pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor UE de a reduce emisiile nete ale blocului european cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Companiile din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Ucraina se aşteaptă la un impact iniţial redus în această fază de probă.Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri