0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Măsuri fiscale și reduceri de cheltuieli – de la impozit pe cifra de afaceri și impozitare mai dură la microîntreprinderi, la eliminarea de posturi de conducere și restricții la cheltuieli în administrație

Publicat pe


Guvernul a pus în dezbatere, după luni de drafturi scurse pe surse, proiectul de lege cu măsuri fiscale, reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar și măsuri de combatere a evaziunii pe care își va angaja răspunderea în fața Parlamentului. Printre măsuri se numără impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru marile firme și bănci, o nouă impozitare și la microîntrerpinderi, eliminarea facilităților fiscale din mai multe domenii, inclusiv IT, impozit suplimentar pe locuințe și mașlini scumpe și o taxare a veniturilor a căror sursă nu poate fi dovedită.

Impactul bugetar al acestor măsuri, cele fiscale intrând în vigoare de anul viitor, va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 și 2026 și de aproape 23 miliarde lei în 2027. Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei. 

Impozitul pe cifra de afaceri

Firmele cu afaceri mai mari de 50 milioane de euro vor plăti impozit pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit datorat este mai mic decât impozitul pe cifra de afaceri.

Impozitul pe cifra de afaceri va fi de 1%, inclusiv pentru bănci, fără ca acestea să mai achite suplimentar și impozit pe profit, așa cum au pregătit anterior autoritățile.

Impozitul minim

Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure o contribuție minimă datorată de un contribuabil plătitor de impozit pe profit pentru situația în care impozitul pe profit, determinat pe baza prevederilor generale ale titlului II din Codul fiscal, este mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri.

Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Regulile sunt stabilite și pentru cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil dar nu datorează impozit pe profit deoarece se află în perioada de recuperare a pierderii fiscale.
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) se determină astfel:

IMCA= 1%*(VT–Vs–I-A),unde:
VT = venituri totale;
Vs = venituri care se scad din veniturile totale (cum ar fi: veniturile neimpozabile, veniturile aferente costurilor stocurilor serviciilor în curs de execuție, veniturile din producția de imobilizări corporale şi necorporale neincluse valoarea achiziției/producției de active, veniturile din subvenţii, veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri