16.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Un proiect de 75 milioane de dolari aliniază Portul Constanța la standardele porturilor de top din Europa

Publicat pe


Reprezentanții DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume își continuă proiectul care a atins cifrele de 18 ani și peste 120 de milioane de dolari investiți în România, cu dezvoltarea unui proiect care curpinde:

  • Un terminal RO-RO (Roll-On, Roll-Off) de 7 hectare
  • Un terminal Project Cargo de 4,4 hectare.

Valoarea investiției este de 75 milioane de dolari. Proiectul aduce cu sine și locuri de muncă, 30 în prima fază și 50 în faza a II-a a proiectului.

În terminalul RORO, camioanele și semiremorcile intră și ies pe roți în navă. În cazul semiremorcilor sunt folosite capete tractor care se cuplează la remorcă și o tractează în/din navă. Fără să implice folosirea echipamentelor masive de manipulare, echipamentele RORO sunt privite ca fiind printre cele mai puțin costisitoare din perspectiva clientului final.

’’Marea Neagră a rămas ultima mare din Europa în care transportul de tip RO-RO nu s-a dezvoltat încă, o posibilă cauză fiind lipsa unui terminal RO-RO dedicat în cel mai mare port al Mării Negre, portul Constanţa. Odată cu dezvoltarea acestui terminal există premisele ca el să evolueze într-un hub al transportului RO-RO în Marea Neagră, prin dezvoltarea unor rute către Turcia, în primă fază şi Georgia, într-o a doua fază’’, a declarat Cosmin Cîrstea, CEO DP World România.

Terminalul Project Cargo este conceput pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor agabaritice, care au volum și greutate mari. Acest terminal manipulează mărfuri neomogene, cu forme, volume și greutăți variate.

Terminalul aflat în construcție va permite presiuni de până la 22/tone/mp, mai precis dublul celei mai puternice platforme existente în Portul Constanța, care permite doar 11 tone/mp. Este primul astfel de terminal existent în România, permițând manipularea unor obiecte cu volume de până în 1000 de tone.

Lucrurile nu se opresc aici, pentru că investiția va deschide noi oportunități pentru Portul din Constanța. Portul devine un punct interesant pentru clienți noi, precum cei din industria petrolieră, off-shore sau industria energetică.

“Legătura cu Turcia este una foarte importantă pentru Europa și ne știm că că acel coridor tradițional se procesează acum pe cale rutieră, fapt care duce la cozi interminabile la granițe. La noi în terminal operațiunea va dura 3-6 ore, în loc de 2 zile cum e acum, astfel aliniindu-ne și noi la standardele Europene. Odată ce mărfurile vor fi descărcate în terminal, ele vor fi scanate cu scanner ultramodern, care va fi gata odată cu punerea în funcțiune a terminalului RO-RO, tipul scannerului fiind drive through. Informația va ajunge în câteva minute la autorități, pentru a lua decizia. Vom fi un port mai eficient, un terminal mai eficient.”, au mai spus reprezentanții DP World Romania.

Terminalul va avea o capacitate de 400 de sloturi în parcare camioane (200 intrare – 200 ieșire) și un volum anual de 45.000 unități în primă fază, urmând ca în faza II să ajungă la 80.000 de unități.

Finalizarea proiectului este estimată pentru anul 2023, segmente ale investiției urmând a fi date în folosință în momentul în care vor fi finalizate.

 Sursa: www.economica.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri