25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

VIDEO Noul premier desemnat de peste Prut este acționar la KFC Republica Moldova, alături de Sphera Franchise Group și de șeful ProTV Chișinău

Publicat pe


Dorin Recean (48 de ani), premierul desemnat al Republicii Moldova după demisia Nataliei Gavriliță, consilier al președintei Maia Sandu pe Securitate și Apărare Națională, totodată secretar general al Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău și fost ministru de Interne, este acționar la US Food Network SRL, filiala moldoveană a companiei fast-food Sphera Franchise Group din România, care operează 2 restaurante KFC în Basarabia, relevă date analizate de Profit.ro.

Sphera Franchise Group, listată la Bursa de Valori București (BVB), deține 80% din capitalul US Food Network din Republica Moldova, filială înființată în 2008, ceilalți asociați fiind Dorin Recean și Cătălin Giosan, șeful ProTV Chișinău, cu câte 10%, potrivit infodebit.md.

CITEȘTE ȘI România deconturilor false pentru refugiați: Case fără uși și ferestre, declarate ca locuri de găzduire. Sute de mii de lei, cash, găsite în casele suspecților

Compania-mamă românească, care operează în România lanțurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, îi are ca acționari majoritari pe oamenii de afaceri Nicolae Badea, Radu Dimofte și Lucian Vlad.

Conform celor mai recente date publice disponibile, Sphera Franchise Group a raportat pentru primele 9 luni din 2022 venituri obținute în Republica Moldova în sumă de 12,3 milioane lei. Pe parcursul întregului an 2021, acestea s-au ridicat la 12,4 milioane lei.

Scandal de corupție în Parlamentul European: Un eurodeputat belgian a fost reținut CITEȘTE ȘI Scandal de corupție în Parlamentul European: Un eurodeputat belgian a fost reținut

Declarația de avere a lui Dorin Recean menționează dividende de peste 35.000 euro încasate în 2021 de la US Food Network SRL. În același an, noul premier desemnat a obținut venituri de 21.750 de euro de la compania britanică Alaco Limited, 9.250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (circa 1.300 euro) ca lector la Universitatea Tehnică a Moldovei și 4.819.984 lei moldovenești (circa 239.706 euro) ca salariu de la Moldova Agroindbank.

Absolvent de ASE, în perioada 2012-2015, Recean a fost ministru de Interne în guvernele conduse de Vlad Filat și Iurie Leancă, iar ulterior a activat în mediul privat până anul trecut, când a fost cooptat în echipa președintei Maia Sandu.

Producția de carne de porc a României a scăzut CITEȘTE ȘI Producția de carne de porc a României a scăzut

Recean a fost primul ministru de Interne civil din Republica Moldova. La 31 mai 2013, când a căzut Executivul condus de Filat, Dorin Recean a continuat să conducă Ministerul de Interne și în Guvernul Leancă. Anterior, el fusese vice-ministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (în 2010), fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare a regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Recean a desfășurat și activitate didactică, fiind lector la Academia de Științe Economice de la Chișinău și a predat și la Universitatea Internațională Newport din Chișinău.

BMW se revoltă în România și critică o decizie în pregătire legată de Rabla Plus. Părăsește și APIA CITEȘTE ȘI BMW se revoltă în România și critică o decizie în pregătire legată de Rabla Plus. Părăsește și APIA

După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și a activat în mediul privat. În februarie 2022, Recean a revenit în politică, fiind desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de Securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Dorin Recean este căsătorit și are doi copii.Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri