El Nino 2023 – La 8 iunie, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) anunţase deja sosirea oficială a El Nino, precizând că acesta „ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, scrie Agerpres.
Potrivit unui buletin al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) publicat marţi, există o probabilitate de 90% ca acest fenomen să continue şi în a doua jumătate a anului 2023.
Oamenii de ştiinţă din cadrul OMM se aşteaptă ca El Nino să fie „cel puţin moderat ca intensitate”. Însă efectul asupra temperaturilor globale se manifestă în general în anul următor dezvoltării sale, astfel că va fi probabil mai evident în 2024.
„Sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor recorduri de temperatură şi a declanşării unei călduri mai extreme în numeroase părţi ale lumii şi în oceane”, a subliniat într-un buletin secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
„Anunţul OMM privind un episod El Nino este un semnal pentru guvernele din întreaga lume de a se pregăti pentru a limita efectele asupra sănătăţii, ecosistemelor şi economiilor noastre”, a adăugat el.
În acest sens, el a subliniat totodată importanţa sistemelor de avertizare timpurie şi a măsurilor de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme asociate acestui fenomen climatic major „pentru a salva vieţi şi mijloace de trai”.
El Nino apare în medie la fiecare doi până la şapte ani, iar episoadele durează de obicei între nouă şi douăsprezece luni.
El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.
El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.
În pofida efectului termic moderator generat de La Nina, ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice.
În absenţa fenomenului La Nina, situaţia cauzată de încălzirea climei globale ar fi putut să fie şi mai gravă.
La Nina „a acţionat ca o frână temporară în faţa creşterii temperaturii globale”, a declarat directorul OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat. „Dezvoltarea lui El Nino va duce foarte probabil la un nou vârf al încălzirii climei şi va creşte şansele de a fi stabilite noi recorduri de căldură”, a avertizat el.
Evenimente mai extreme
În acest stadiu, nu este posibil să se prezică intensitatea sau durata lui El Nino. Cel mai recent episod al fenomenului a fost considerat unul slab, însă cel de dinaintea lui, înregistrat între 2014 şi 2016, a fost puternic şi a avut consecinţe dezastruoase. OMM a subliniat că 2016 a fost „cel mai călduros an înregistrat vreodată din cauza ‘dublului efect’ cauzat de un El Nino…