19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Vine sânge proaspăt pe Bursa de Valori Bucureşti: cele mai mari bănci din România se pregătesc pentru distribuirea de dividende

Publicat pe


Banca Transilvania a convocat pe 29 septembrie acţionarii pentru a aproba dividende de 900 mil. lei, respectiv 1,13 lei pe acţiune, cu 6 noiembrie ca dată a plăţii Analiştii se aşteaptă ca şi BRD să convoace acţionarii pentru dividende.

Prin decizia surpriză de a convoca acţionarii pentru distribuirea de dividende de 900 mil. lei din profitul anului 2022, într-un climat în care instituţiile de credit sunt sub presiune pe fondul creşterilor de preţuri care s-au resimţit în portofoliul de titluri de stat, Banca Transilvania (TLV) a ridicat ştacheta BRD Soc Gen şi  a altor instituţii de credit pentru a-şi remunera acţionarii.

În vara acestui an BNR, prin vocea lui Cristian Popa, a răspuns unei solicitări adresate de Ziarul Financiar cu privire la scenariile distribuirii de dividende de către instituţiile de credit în contextul în care în ultimii ani recomandarea băncii a fost de amânare a remunerării acţionarilor din cauza scumpirilor: vorbim de o revenire prudentă, pas cu pas, spre normalitate.

„Astfel, premisele acordării de dividende de către instituţiile de credit din România sunt perspectiva îndeplinirii cerinţelor minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL), conformarea cu indicatorii de prudenţialitate şi realizarea de către acestea a unei analize interne de tip testare la stres”.

Acum, că Banca Transilvania a surprins piaţa de capital cu o propunere de dividende cu un randament de 5%, aşteptările sunt ca şi Consiliul de Administraţie al BRD să ia în calcul o astfel de remunerare a investitorilor. 

„Decizia Băncii Transilvania de a distribui dividende a venit ca o surpriză. Odată ce a fost creat un precedent, iar băncile au rezerve suficiente de capital, luăm în considerare dividende şi de la BRD SocGen şi alte bănci”, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, administrator de fonduri de investiţii.

De la anunţul de convocare, din 24 august, şi până la la şedinţa de ieri, 4 septembrie, acţiunile TLV au urcat cu aproape 4% pe o bursă în creştere cu 2,5%. Anul acesta, acţiunile băncii de la Cluj au plus 20%, iar cele ale BRD plus 12%.

„Este posibil să vină şi BRD cu un anunţ de o asemenea natură”, spune Ovidiu Şerdean, broker al IFB Finwest. „BRD SocGen este o companie care, în general, a distribuit dividende destul de mari. În 2020, pe timpul crizei Covid, a fost chiar prima care a reacţionat la solicitarea Băncii Centrale Europene de a nu distribui dividende şi de a nu face răscumpărări.

La fel şi acum, în urma solicitării BNR, am văzut că BRD şi Banca Transilvania nu au avut iniţial propuneri de dividende. Banca Transilvania a venit ulterior cu propunerea de distribuire”.

Dacă nu va…Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri