7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Zelenski și-a pledat cauza la Vilnius: O aderare a Ucrainei la alianță va face NATO mai puternică

Publicat pe


O aderare a Ucrainei va face NATO „mai puternică”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se mulţimii la Vilnius, capitala Lituaniei care găzduieşte până miercuri un summit-cheie al Alianţei, informează AFP, conform Agerpres.

„NATO îi va da Ucrainei securitate. Ucraina va face NATO mai puternică”, a declarat Zelenski, înainte de a asista, alături de omologul său lituanian, la o ceremonie de înălţare a unui drapel ucrainean adus din Bahmut, oraş din estul Ucrainei unde s-a derulat cea mai lungă şi mai sângeroasă de până acum bătălie din acest război.

„Astăzi la Vilnius se află un drapel din bătălia de la Bahmut (…), una dintre bătăliile cele mai decisive pentru libertate în Europa”, a continuat Zelenski. „În ruinele din Bahmut, pe câmpurile altor bătălii în Ucraina, ambiţiile agresive ruse vor rămâne învinse”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a afirmat că are „credinţă într-un NATO puternic”, care „nu ezită, nu pierde timpul”. „Şi aş vrea ca această credinţă să devină încredere – încredere în deciziile pe care noi le merităm”, a declarat el.

Zelenski a sosit la Vilnius pentru a participa la summitul NATO care se va derula marţi şi miercuri, şi în timpul căruia Ucraina trebuie să primească garanţii de securitate în lipsa unei aderări accelerate la Alianţă, aderare pe care o doreşte Kievul.

Liderii statelor membre ale NATO au convenit marţi să invite Ucraina să adere la Alianţă „când condiţiile vor fi întrunite”, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Câteva ore mai devreme, Volodimir Zelenski îşi exprimase nemulţumirea în faţa absenţei unui calendar asupra aderării ţării sale, caracterizând situaţia drept „absurdă”. Zelenski a criticat „indecizia” organizaţiei, indecizie care, în opinia sa, încurajează „teroarea” rusă.

Stoltenberg a insistat asupra faptului că este pentru prima dată când NATO foloseşte cuvântul „invitaţie” la adresa Kievului.

Kievul şi aliaţii săi din Europa de Est consideră că plasarea Ucrainei sub egida apărării colective a Alianţei va descuraja Moscova, însă puteri precum SUA şi Germania ezită să ofere Kievului un angajament ferm.

Sursa foto: Twitter / Ukrainska Pravda in English

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.
Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public…Sursa: www.wall-street.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri