3.8 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Economista pasionată de bucătărie. Preparatele ei sunt adevărate povești culinare

Publicat pe


Adina Codreanu a pornit de jos, spălând vase în Italia, iar
după 12 ani a revenit în România și și-a investit banii într-un restaurant
altfel. Preparatele ei spun mereu o poveste și seamănă cu prăjiturile de casă.

Adina Codreanu FOTO Arhiva personală

Adina Codreanu (35 de ani) a absolvit Facultatea de Economie
și Administrarea Afacerilor din Galați, specializarea Finanțe-Bănci, dar în
paralel a muncit și în Italia. A pornit de jos, ca ajutor în bucătăria unui
restaurant, când încă era la liceu.

„Dintotdeauna mi-a plăcut să am banii mei,
să fiu independentă, deci practic să nu depind de nimeni. Este important să
conștientizezi că poți conta pe tine”
, își explică tânăra alegerea.

Pentru că nu se vedea 8 ore pe zi în spatele unui birou, după
12 ani a revenit în România și de câteva luni și-a deschis propriul restaurant
în Galați cu banii câștigați în Peninsulă. A ajutat-o mult experiența căpătată
în Italia, unde a lucrat ani buni ca bucătar.

După mai multe cursuri de specializare în România, acum este
bucătar-șef și se ocupă de evenimentele pe care le organizează la propriul restaurant
din Galați.

Gustul tradițional, în preparate care seamănă cu
prăjiturile

Tânăra iese în evidență cu mâncarea pe care o pregătește. Indiferent
că vorbim de aperitive sau diverse preparate, pe lângă faptul că sunt foarte
gustoase, atrag privirea pentru că seamănă izbitor cu prăjiturile de casă, o
particularitate rar întâlnită în restaurantele din România.  

Preparatele Adinei seamănă cu prăjiturile FOTO arhiva personală

Preparatele Adinei seamănă cu prăjiturile FOTO arhiva personală

„Este gustul tradițional de mâncare românească, dar preparatele
arată ca niște miniprăjituri. Cred că noi mâncăm mai întâi cu ochii. Poate
mâncarea are un gust extraordinar, dar nu te atrage vizual. Consider că
preparatele trebuie să fie fascinante prin culori și modul cum arată, astfel
încât să te facă curios să le guști”
, explică Adina prin ce ies în evidență
preparatele sale.

Alegerea ei a venit cumva firesc pentru că în Italia s-a
ocupat mai mult de produse de patiserie. Înainte de fiecare eveniment, tânăra discută cu clienții
despre fiecare din preferințele lor, astfel încât ceea ce vor mânca să fie cu adevărat
o experiență culinară unică.

Fiecare platou de mâncare are propria poveste FOTO Arhiva personală

Fiecare platou de mâncare are propria poveste FOTO Arhiva personală

„Farfuriile mele au mereu o poveste. Clienții mei sunt încântați
când mănâncă. Oamenii uită repede ce le spui sau le faci, dar nu prea uită cum
îi faci să se simtă”
, spune Adina, care se bucură că își poate folosi acum
experiența culinară dobândită în Italia pentru a-i încânta pe români cu
preparatele sale.

Birocrația sufocă afacerile

Ca tânăr antreprenor a constatat că statul nu ajută mediul
de afaceri și chiar dacă zona administrativă s-a digitalizat parțial în ultimii
ani, i se cer permanent tot soiul de acte în format fizic, semn că vechiul
dosar cu șină nu va dispărea prea curând.

Adina caută mereu să își surprindă clienții cu preparatele ei FOTO Arhivă Adevărul

Adina caută mereu să își surprindă clienții cu preparatele ei FOTO Arhivă Adevărul

„Suntem ca paznicii. Trebuie permanent să ne documentăm în
privința legislației, pentru că se schimbă constant. Registrul zilierilor nu
este nici acum pus la punct. De trei zile tot duc hârtii, deși totul ar trebui
să aibă loc online. Și nu suntem toți tratați la fel și mă întreb și eu adesea
de ce. De multe ori nu mai am timp efectiv ca să mă ocup de ceea ce fac, adică
să gătesc”
, punctează Adina câteva din problemele de care s-a lovit de când
și-a deschis afacerea.

Sfaturi pentru cei care vor să devină antreprenori

Crede că niciodată nu poți spune că ai învățat suficient
când este vorba de bucătărie, iar posibilitățile de a crea noi preparate sunt practic
nelimitate. „Poți să faci lucruri geniale și într-un restaurant mai mic”,
punctează tânăra bucătar unul din principiile după care se ghidează.

Ca antreprenor s-a lovit de tot soiul de situații neplăcute,
dar îi încurajează pe cei care vor să dea curs pasiunii lor să își deschidă
propria afacere, dar să aibă și un plan de rezervă.

„Decât să trăiești cu regretul toată viața, mai bine
încearcă. Așa am gândit eu. Oricine face asta, trebuie să ia în calcul de la
început cel mai rău scenariu care se poate întâmpla. Dacă funcționează, nu se
vor confrunta niciodată cu el. Dacă nu merge, vor avea mereu meseria sau
profesia care le place”
, este sfatul Adinei.



Sursa: adevarul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri