27.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023

Efectele devastatoare ale rujeolei, explicate de specialiști. Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii

Publicat pe


Tot mai mulți părinți refuză schemele naționale de vaccinare la copii. Majoritatea, spun medicii, o fac în urma informațiilor culese de pe internet. Specialiștii atrag atenția că apariția unor focare de rujeolă, de exemplu, sau alte boli ale copilăriei pot duce chiar la decese în rândul celor mici.

Copil afectat de rujeolă FOTO Adevărul

Rujeola, o boală a copilăriei pentru care există vaccin, prin program național, încă de la vârsta de un an, a început să i-a avânt în România, la începutul toamnei. Conform statisticilor oficiale au fost înregistrate deja 500 de cazuri, la nivel național.

Motivul pentru care cazurile de rujeolă se înmulțesc este decizia a tot mai mulți părinți de a nu-și vaccina copilul cu ROR, cele două doze, la 12 luni și la 5 ani, administrate, de obicei , la medicii de familiei. Acest ROR protejează copiii atât împotriva rujeolei dar și al altor boli ale copilăriei.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că dacă trend-ul antivaccinare se va menține, riscăm apariția unor focare, inclusiv cu cazuri grave. În plus, fără vaccinare copiii pot fi vulnerabili și în fața unor boli aflate în pragul eradicării în România, dar care pot reveni pe acest fond. 

Rujeola, o boală aparent banală dar cu posibile efecte devastatoare

Conform standardelor oficiale, sub 60% rată de vaccinare, există riscul apariției unui focar de rujeolă. Momentan, la nivelul județului Botoșani, de exemplu, rata de vaccinare este de 75%. Ideal ar fi, spune și medicul epidemiolog Irina Alecu de la DSP Botoșani, ca rata de vaccinare să fie de 95% pentru a vorbi de siguranță în ceea ce privește răspândirea acestei boli. 

Aparent, rujeola, ca de altfel toate bolile copilăriei, par afecțiuni ușoare peste care toată lumea trece fără probleme. Medicii spun însă că aceste premise sunt cât se poate de false. Rujeola este o boală virală, eruptivă, foarte virulentă și contagioasă. Conform statisticilor oficiale, înainte de apariția vaccinului, în anii 60, mureau anual peste 2.6 milioane de oameni, din cauza rujeolei.

Culmea, în 2018, de exemplu, au murit din cauza rujeolei peste 140.000 de copii. În mare parte este vorba despre copii nevacinați. Medicii atrag atenția și spun că rujeola afectează grav persoanele nevaccinate mai ales dacă vorbim de organisme cu sistemul imunitar slăbit, persoane convalescente după alte afecțiuni, copiii sub vârsta de 5 ani, mai ales cei nou-născuți dar și gravidele.

„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. De aceea, recomandăm ca părinții să-și vaccineze copiii”, precizează medicul Irina Alecu.

Printre cele mai grave complicații sunt cele cauzate de febra ridicată dar și de suprainfectarea căilor respiratorii. Astfel principalele complicații grave ar fi pneumonia și…



Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri