16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească agresiunea armată și să protejeze facilitățile nucleare din Ucraina. Liderul rus, „determinat să își atingă toate obiectivele prin negociere sau război”

Publicat pePreședintele francez Emmanuel Macron a avut duminică o nouă discuție cu omologul său rus, Vladimir Putin, căruia i-a cerut să pună capăt operațiunilor pe care le desfășoară armata rusă în Ucraina și să asigure protecția și securitatea facilităților nucleare din țara pe care a invadat-o, a spus un oficial al Președinției franceze, transmite Reuters.

Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să protejeze facilitățile nucleare din Ucraina

Oficialul francez a confirmat că apelul dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a durat aproape două ore. Liderul francez a rămas într-un contact constant cu omologul său rus, însă – la fel cum s-a întâmplat și cu alte eforturi internaționale – încă nu a convins Moscova să anuleze campania militară din Ucraina, ajunsă astăzi în a 11-a zi.

„Este necesar să obținem angajamente… sub auspiciile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a asigura siguranța acestor centrale și pentru a ne asigura că sunt excluse din conflict”, a adăugat oficialul Palatului Elysee, scrie și Politico.

Potrivit oficialului francez, Putin i-a transmis lui Macron că „nu a fost în intenția sa să lanseze atacuri asupra acestor centrale” și că s-a arătat „pregătit să se conformeze cu standardele IAEA”.

Kremlinul a confirmat la rândul său că este de acord cu organizarea de discuții în format trilateral cu IAEA, astfel încât Rusia și Ucraina să convină asupra măsurilor de securizare a facilităților nucleare ucrainene, atât timp cât întâlnirea se va desfășura în format de videoconferință sau într-o țară terță.

Convorbirea dintre cei doi șefi de stat a venit la doar câteva zile de la momentul în care Rusia lansa un atac asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. De altfel, Ucraina are a șaptea capacitate nucleară instalată din lume, respectiv a doua din Europa, după Franța.

În timpul discuției, Vladimir Putin și-a reafirmat obiectivele în ceea ce privește Ucraina și nu a arătat nicio schimbare de ton, a mai spus același oficial: „Putin a spus că este determinat să își atingă toate obiectivele prin negociere sau război”.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri