4.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Emmanuel Macron respinge varianta unui guvern de uniune națională: ”Grupurile politice să spună în deplină transparenţă până unde sunt pregătite să meargă” VIDEO

Publicat peMiercuri, 22 Iunie 2022, ora 22:43

750 citiri

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a chemat partidele politice miercuri, 22 iunie, la un compromis pentru formarea ”unei majorități clare”, relatează AFP.

Liderul de la Paris a respins ideea unui guvern de uniune naţională, spunând că este ”nejustificată în acest moment” pentru depăşirea crizei.

Adresându-se francezilor pentru prima oară după scrutinul de duminică, în urma căruia a pierdut majoritatea în Parlament, Macron a recunoscut ”fracturile” scoase la iveală de aceste alegeri şi a făcut un apel la clasa politică ”să înveţe să guverneze şi legifereze diferit”.

Preşedintele francez mai dispune doar de o majoritate relativă în Adunarea Naţională şi trebuie să găsească alianţe fie caz cu caz, fie în cadrul unei coaliţii.

”Pentru a avansa util, revine acum grupurilor politice să spună în deplină transparenţă până unde sunt pregătite să meargă”, a afirmat Macron.

Subliniind că scrutinul a făcut ”din majoritatea prezidenţială prima forţă politică a Adunării Naţionale”, dar fără majoritate absolută, ”responsabilitatea sa este, aşadar, de a se lărgi, construind fie un contract de coaliţie, fie majorităţi text cu text”.

Aruncată în incertitudine, Franţa este puţin obişnuită cu acest tip de scenariu, contrar partenerilor săi europeni precum Germania, după cum a amintit Macron în discursul său.

Preşedintele a mai anunţat că, încă din această vară, trebuie adoptate ”o lege pentru puterea de cumpărare şi pentru ca munca să fie mai bine răsplătită, primele decizii pentru a merge spre ocuparea deplină, alegeri puternice privind energia şi clima, măsuri de urgenţă pentru sănătatea noastră, fie că este vorba despre spitalele noastre sau epidemie”.

Macron a mai precizat că executivul va începe să ”construiască această metodă şi această configuraţie nouă” la revenirea sa de la summitul UE de joi şi vineri de la Bruxelles, fără a pronunţa însă numele prim-ministrului Elisabeth Borne.Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri