20.5 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Erdogan: Invazia rusă în Ucraina dovedește „falimentul” ONU

Publicat pePreşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia rusă în Ucraina a scos în evidență ”falimentul” sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), întrucât această organizaţie internațională nu a reuşit să prevină războiul.

Erdogan a cerut o reformă a ei prin care să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, potrivit The Kyiv Independent.

„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment”, a spus Erdogan în discursul său de deschidere la Forumul Diplomatic de la Antalya, o reuniune internaţională desfăşurată în acest oraş de pe coasta mediteraneană a Turciei.

„Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt obligatorii, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor” în Ucraina, a subliniat liderul de la Ankara, citat de The Kyiv Independent.

Erdogan a insistat pentru reformarea organizației, arătând că sistemul ONU creat în perioada postbelică funcționează în continuare. Liderul turc s-a referit la faptul că o singură ţară din cele cinci – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa sau China – poate contracara voinţa tuturor celorlalte prin dreptul de veto pe care-l are în Consiliul de Securitate. Turcia, membră a NATO, a ales o poziţie neutră în războiul ruso-ucrainean şi încearcă să acţioneze ca mediator. Joi, a găzduit o întâlnire între miniştrii de externe Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, care s-a încheiat însă fără rezultate notabile.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri