4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Erdogan: Trecutul colonial, rasismul stau la baza evenimentelor din Franța/ Ce spune acesta despre cei „5 bogătași” dispăruți cu Titan

Publicat pe„Trecutul colonial” şi „rasismul instituţional” din Franţa se află la originea violenţelor urbane din această ţară, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Şeful statului turc şi-a exprimat „îngrijorarea” că aceste recente evenimente din Franţa ar putea „duce la şi mai multă oprimare a musulmanilor şi migranţilor”, după moartea unui tânăr de 17 ani, ucis cu foc de armă de un poliţist în timpul unui control rutier. 

Comparând decesul mai multor sute de migranţi la sfârşitul lui iunie în largul coastelor greceşti, în lipsa eforturilor de salvare, cu dispariţia foarte mediatizată a „cinci bogătaşi plecaţi să vadă Titanicul”, Erdogan detectează în aceasta „semnul mentalităţii coloniale, arogante, inumane, bazate pe supremaţia omului alb”. 

„Mai ales în ţările cunoscute pentru trecutul lor colonial, unde rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional (şi se află) la originea evenimentelor din Franţa”, a afirmat Erdogan. 

„Desigur”, a continuat Erdogan, „noi nu vom tolera jefuirea magazinelor şi revoltele urbane nu pot să servească pentru a cere dreptate”, însă „este clar că autorităţile trebuie de asemenea să tragă lecţii din această explozie socială”. 

Şeful statului turc, care a făcut aceste declaraţii în direct la televiziune la finalul unei reuniuni a guvernului, denunţă cu regularitate „islamofobia” care, potrivit lui, prevalează în Franţa. 

„Din nefericire, majoritatea imigranţilor care sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri, oprimaţi sistematic, sunt musulmani”, a mai subliniat Erdogan. 

Media turce urmăresc îndeaproape revoltele care au izbucnit în Franţa după moartea tânărului Nael, în special canalul public de televiziune TRT, care precizează de fiecare dată că tânărul, născut în Franţa, „era algerian”.

Editor : A.C.Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri