20.5 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Erou sau trădător?! Controverse legate de moartea lui Denis Kireev, despre care s-a spus că ar fi fost „spion” și a participat la prima rundă de negocieri

Publicat peDenis Kireev, participant la prima rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina a fost ucis săptămâna trecută, iar moartea lui stârnește o serie de controverse. Pe de-o parte, acesta a fost pasat în echipa Kievului, iar ulterior a Moscovei, fiind văzut fie ca un erou, fie ca un trădător.

În timpul negocierilor, el a fost fotografiat de partea ucraineană a mesei. El a participat la întâlnirea dintre reprezentanții Moscovei și ai Kievului din data de 28 februarie 2022. Totuși, potrivit presei străine, rolul acestuia la negocieri a fost neclar, pornind astfel și o serie de suspiciuni cu privire la relevanța sa la masa negocierilor.

Primele date despre uciderea lui au apărut în data de 5 martie, atunci parlamentarul ucrainean Oleksandr Dubinski a confirmat vestea, iar ea s-a rostogolit rapid în presa pro-rusă. Dubinski a făcut parte din același partid ca Volodimir Zelenski, însă el a fost exclus din motive necunoscute.

Parlamentarul ucrainean a anunțat că Kireev a fost ucis de propriile servicii secrete, în timp ce Ministerul Apărării din Ucraina a dezmințit, precizând că el ar fi fost de fapt un erou.

Controversele din cazul morții lui Denis Kireev, participant la prima rundă de negocieri

Primele date despre uciderea lui au apărut în data de 5 martie, atunci parlamentarul ucrainean Oleksandr Dubinski a confirmat vestea, iar ea s-a rostogolit rapid în presa pro-rusă. Dubinski a făcut parte din același partid ca Volodimir Zelenski, însă el a fost exclus din motive necunoscute.

Informații a devenit rapid cunoscută pe mai multe profiluri de Telegram, unde se susținea faptul că Kireev ar fi fost acuzat de „înaltă trădare”.

Sustratul știrii propagate pe Telegram l-a reprezentat faptul că Kireev nu a figurat pe listele de la negocieri, ci doar ar fi apărut la fața locului și în fotografii. Pe listele inițiale de negociatori plecați în Belarus se aflau:

  • Oleksii Reznikov – ministrul apărării din Ucraina;
  • David Arahamia – liderul deputaților din partidul Servitorul Poporului;
  • Mihailo Podoliak – consilier prezidențial;
  • Andrei Kostin – reprezentantul Ucrainei în grupul trilateral de contact între Rusia, Ucraina și OSCE;
  • Mikola Tocițki – adjunctul Ministerului de Externe al Ucrainei;
  • Rustem Umerov – unul dintre liderii politicienilor tătari din Crimea din Rada ucraineană.

Totuși pe această listă nu apărea și Denis Kireev, el fiind observat ulterior, în fotografia realiztă în timpul negocierilor din Belarus.

Vestea morții, apărută pe canalul de Telegram al unui parlamentar ucrainean

Vestea morții lui Kireev a fost dată inițial pe canalul de Telegramal unui parlamentarului ucrainean Oleksandr Dubinski și s-a răspândit rapid, iar alături de ea și imaginea cu el mort pe străzile Capitalei. Alături de cele două s-a vehiculat și informația potrivit căreia ar fi fost ucis pentru înaltă trădare.

Potrivit Zaborona, prima publicație care ar fi preluat mesajul lui Dubinski ar fi fost cotidianul pro-rus din Ucraina, strana.ua.

Informația s-a răspândit rapid în restul lumii, iar Ucraina a oferit un răspuns oficial abia spre seara zilei de 5 martie, răspuns ce a fost diferit față de varianta inițială.

Cine e Oleksandr Dubinski, omul care a anunțat moarte ucraineanului

Dubinski este fost membru al Partidului Slujitorul Poporului, formațiune politică din care face parte și Volodimir Zelenski. El ar fi prieten cu oligarhul ucrainean Ihor Kolomoiski și a fost dat afară din partid din motive necunoscute, scrie Libertatea. 

În 2020 el a fost sancționat și de SUA, fiind considerat drept parte a unui grup apropiat de Rusia și s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale de peste ocean.

Dubinski este fost jurnalist economic și prezentator la calul 1 + 1, postul care prezenta și show-ul „Servitorul poporului” ce îl avea în rol principal pe actualul președinte al Ucrainei, scrie Libertatea.

În 2019, potrivit Bihus.info, el avea o avere ce însuma 24 de apartamente și 17 mașini, iar doar una dintre proprietăți costa 2,5 milioane de dolari. Totodată, 7 dintre mașini erau pe numele mamei sale.

Pe lângă el, ar fi existat și alte surse care dus în presa ucraineană vestea că Kireev a murit, fiind ucis pentru „înaltă trădare”.

Ce a spus Ucraina despre moartea lui Denis Kireev

Vestea decesului lui Kireev a fost confirmată și discutată de Ministerul Apărării din Ucraina abia în seara zilei de 5 martie, după ce presa străina a preluat deja cauza decesului drept „înaltă trădare”.

În seara zilei de 5 martie, divizia de inteligență a Ministerului Apărării din Ucraina anunța că țara a pierdut „trei fii devotați”. Printre aceștia s-a numărat și Kireev, care nu a mai fost prezentat de această dată drept spion al Rusiei, ci spion al Ucraineni.

În timpul realizării unor operațiuni speciale, trei angajați ai diviziei de inteligență a Ministerului Apărării din Ucraina au fost uciși – Oleksii Ivanovici Dolia, Valeri Viktorovici Cibineev și Denis Borisovici Kireev.

Au fost profesioniști dedicați muncii lor și apărării Ucrainei. Statul nostru și-a pierdut fii credincioși și soldați curajoși. Divizia de inteligență a ministerului apărării din Ucraina își exprimă condoleanțele familiilor spionilor uciși.  Eroii nu mor. Ei trăiesc cât timp îi amintim

Citeşte întreaga ştire: Moartea unui spion. Cum a devenit negociatorul lui Zelenski ucis „pentru înaltă trădare” „un fiu devotat al poporului”, conform aceluiași stat ucrainean”, a fost anunțul oficial al Ucrainei, potrivit sursei citate mai sus.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri