29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Erupția Vezuviului din 79 e.n. Orașele Pompeii și Herculaneum au fost distruse în totalitate

Publicat pePe 24 august, în anul 79 e.n, vulcanul Vezuviu a erupt și a distrus orașele Pompei și Herculaneum, provocând moartea a mii de persoane.

Erupția Vezuviului este considerată una dintre cele mai mari catastrofe provocate un vulcan din istoria Europei.

Vulcanul Vezuviu a distrus orașele antice Pompeii și Herculaneum

Vezuviu a erupt în apropiere de Golful Napoli, iar catastrofa a durat 48 de ore, timp în care orașele Pompeii și Herculaneum au fost mistuite de lavă și mii de oameni și-au pierdut viața.

Muntele Vezuviu a eliberat 1,5 milioane de tone de lavă, piatră ponce și cenușă vulcanică pe secundă, la o distanță de până la 33 de kilometrii.

De asemenea, energia termică degajată a fost de 100.000 de ori mai mare decât cea de la bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 6, respectiv 9 august 1945.

Erupția vulcanului a distrus mai multe așezări romane, printre care și orașele Pompeii și Herculaneum.

În ziua de 24 august în anul 79 e.n, vulcanul Vezuviu a început să erupă, iar tone de materiale piroclastice și de tuf au îngropat orașul Pompeii.

O mare parte dintre locuitori au reușit să fugă din calea dezastrului, iar aproximativ 2.000 de persoane au încercat să se adăpostească în pivnițe.

Cu toate că, locuitorii orașului Pompeii au supraviețuit în ziua dezastrului, aceștia au murit în zilele următoare din cauza norului de gaze toxice care a acoperit orașul, provocându-le  moarte prin sufocare.

Aceeași soartă au avut-o și locuitorii orașului Herculaneum.

Dacă inițial, direcția vântul a protejat orașul, ulterior o schimbare a curenților a dus norul de cenușă deasupra Herculaneumului și a provocat moarte prin sufocare a locuitorilor.

Istoricii estimează că în cele două orașe locuiau între 16.000 și 20.000 de persoane, dar în urma săpăturilor arheologice au fost găsite rămășițele a 1.500 de persoane în orașele Pompei și Herculaneum.

Cu toate acestea, numărul total al victimelor este încă necunoscut.

Evenimente care a avut loc înainte de erupția vulcanului Vezuviu

Înainte de erupția din 79 e.n a vulcanului Vezuviu, în urmă cu 17 ani, pe 5 februarie 62, s-a produs un cutremur care a provocat distrugeri masive în apropiere de zona Golfului Napoli, în special în orașul Pompeii.

Specialiștii se așteaptă ca vulcanul Vezuviu să erupă din nou

Vezuviu este singurul vulcan activ de pe continentul european. Acesta a mai erupt în 1631 și apoi în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit specialiștilor, Vezuviul va erupe din nou, însă nu se poate estima când anume. Cert este că, aproximativ 700.000 de oameni riscă să-și piardă viața dacă Vezuviu va erupe din nou.

Situl arheologic de la Pompeii

Situl arheologic de la Pompeii le oferă posbilitatea arheologilor să descopere prin săpături, puțin câte puțin din orașul antic de mult apus.

Situl de la Pompeii este vizitat de mii de turiștii în fiecare zi, care rămân uimiți de faptul că pot vedea ruinele unui oraș, care a fost distrus în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

În 2021, arheologii care sapă în situl arheologic Pompei au descoperit rămășițele unei camere în care erau ținuți sclavii.

Un grup de arhitecți au refăcut 3D o vilă din Pompeii

O vilă din Pompeii care a fost distrusă din cauza erupției vulcanului Vezuviu, a fost reconstruită virtual de către un grup de cercetători suedezi și italieni.

La momentul erupției, locuința avea deja 200 de ani vechime, iar pentru a crea zonele interioare, cercetatorii s-au inspirat din fotografii sau parți ale unor picturi ale vilei, care s-au păstrat o dată cu trecerea anilor.

Altă sursă de inspirație au fost documentele cu celelalte case care au existat atunci.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri