22.8 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Este oficial. Jens Stoltenberg a anunțat că Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile

Publicat pe


Veste mare pentru Finlanda, care va adera în mod oficial la NATO în următoarele zile. Se întâmplă după ce joi parlamentul Turciei a ratificat accesul ţării nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Anunțul a fost făcut astăzi de secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, notează Reuters şi AFP.

Finlanda va adera oficial la NATO

„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Între 4 și 5 aprilie, la Bruxelles va avea loc o reuniune a miniştrilor de externe din NATO.

Încă de anul trecut Finlanda şi Suedia au solicitat să adere la NATO din cauza invaziei ruse din Ucraina, însă procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Mai mult, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei, iar Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în faţa așa zișilor terorişti kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Însă asta nu este tot, deoarece incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm. Ulterior, şeful statului turc a lăsat să se înţeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze unilateral în procesul de integrare euroatlantică.

Cand va lua Finlanda decizia de a adera la NATO. Anuntul premierului de la Helsinki

Avertismentul transmis de ambasadorul rus la Stockholm

Ambasadorul Rusiei la Stockholm a făcut un avertisment dur zilele acestea, spunând că Finlanda şi Suedia vor deveni adevărate ţinte ale Rusiei din momentul în care vor fi membre ale NATO, susține ambasadorul Rusiei la Stockholm, relansând retorica ameninţărilor Moscovei.

„După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierelor dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla. Dacă i se mai pare cuiva că acest lucru va ameliora într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru măsurile de represalii ruse, inclusiv cele de natură militară”, a spus ambasadorul Viktor Tatarinţev, potrivit Agerpres.

Noul avertisment vine după ce Moscova părea să fi renunțat la ameninţările ce vizau cele două capitale nordice, după decizia lor istorică din luna mai de a solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Se pare că cele două candidaturi nu sunt altceva decât o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina. În aceste momente, Finlanda aşteaptă doar ratificarea promisă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru aderarea la NATO.

Situația nu stă la fel de bine și în Suedia, deoarece se confruntă în prezent cu un veto din partea Ankarei, precum şi cu o întârziere a ratificării acesteia de către Ungaria. Însă Stockholmul nu-și pierde speranța și speră să adere înaintea următorului summit NATO din iulie de la Vilnius.

Ambasadorul Rusiei la Stockholmb este de părere că Suedia se duce la fund dorind să adere la NATO.

„În acest caz, suedezii vor fi, fără îndoială, atraşi şi trimişi la moarte pentru interesele altora”, a scris Tatarinţev, notează AFP.

Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri