25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Eugen Tomac, sceptic că o întâlnire Zelenski – Putin va avea loc prea curând: „Federația Rusă nu este dispusă să înceteze focul. Kremlinul încearcă să tragă de timp pentru a reuși să își aducă noi forțe” (VIDEO)

Publicat peFederația Rusă nu este dispusă să înceteze focul în Ucraina, ci mai degrabă efectuează o repoziționare de trupe, iar Kremlinul încearcă să tragă de timp pentru a-și aduce noi forțe pe teatrele de luptă, a explicat eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, miercuri dimineață, la Știrile B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă: „Concluzia este că nu avem niciun rezultat foarte clar”

Întrebat ce impresie i-au lăsat negocierile dintre cele două tabere și concluziile subsecvente, oficialul european a explicat: „Am observat ieri mai multe analize care prezentau pe un ton optimist această întrevedere. Eu consider că nu s-a avansat cu absolut nimic în urma acestor negocieri din Turcia, dintr-un simplu motiv, pentru că în continuare în urma concluziilor trase există un singur câștigător, Federația Rusă, care reușește prin aceste negocieri să lase impresia că este dispusă să accepte o serie de concesii. În realitate, observăm o repoziționare a Rusiei, pentru că trupele nu sunt retrase de pe teritoriul Ucrainei”.

„În continuare blocada asupra orașului Mariupol există și acolo sunt ținuți în captivitate sute de mii de cetățeni fără produse alimentare, fără apă și în continuare se retrage, ceea ce mi se pare extrem de grav este anunțul Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, Borrell, care spune că inclusiv biroul de consiliere al UE de la Mariupol a fost atacat de armata Federației Ruse”.

Nu a avem un rezultat clar, atrage atenția Eugen Tomac.

„Concluzia este că nu avem niciun rezultat foarte clar, deși Ucraina a mers la aceste negocieri cu un mesaj destul de ferm – suntem dispuși să acceptăm statutul de țară neutră, cu condiția să fie garantată această neutralitate de mai multe state europene, inclusiv Statele Unite. Din acest punct de vedere, nu există niciun fel de avans, există doar o încercare destul de abilă a Federației Ruse de a trage de timp pentru o repoziționare, pentru că se pare că trupele pe care le retrage din regiunea de nord a Ucrainei, din proximitatea capitalei Kiev, sunt masate în zonele ocupate deja, precum Donbas și Lugansk”, a continuat oficialul.

Întrebat dacă e de părere că o eventuală întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, ar putea produce rezultate mai concrete și ar putea aduce pacea, Eugen Tomac a afirmat: „În mod clar o asemenea întrevedere este de dorit, însă sunt sceptic că va avea loc cât de curând, dintr-un simplu motiv, pentru că Federația Rusă nu este dispusă să înceteze focul”.

„Federația Rusă nu permite crearea unor coridoare umanitare pentru a ajuta, repet, aceste zone izolate și aflate sub asediu, cum este Mariupol, în continuare atacă în fiecare zi pe partea de est, în Harkov și Mariupol, în partea de sud, în zona Herson și Mikolaiv, deci din acest punct de vedere nu vedem niciun fel de concesie și nu se întrunesc condițiile pentru a exista un dialog. Pentru a crea premisele unei păci sunt necesare faptele, or la ora actuală vedem că Rusia nu a încetat să utilizeze focul și, din acest punct de vedere, este din ce în ce mai dificil să credem că sunt dispuși să renunțe”, a adăugat oficialul.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri