29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Europa a mai „născocit” o sancţiune pentru Rusia: tarif vamal în loc de embargo total

Publicat pe


Berlinul nu va impune un embargo imediat asupra energiei ruse, în ciuda atrocităților din Ucraina, spune ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a precizat însă că cea mai mare economie a Uniunii Europene lucrează pentru a opri importurile de energia din Federația Rusă.

„Lucrăm spre un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe un curs bun și săptămâna aceasta vom face mai multe progrese pe acel curs”, spune el.

Propunerea Franţei: tarif vamal de 40%

Un tarif vamal usturător aplicat de țările UE pentru importurile de energie din Rusia s-ar putea dovedi mai eficient decât o interdicție totală, deși chiar și un embargo total ar avea un impact limitat asupra majorității țărilor.

În timp ce un embargou total ar fi „gestionabil” pentru economiile UE, costul ar varia foarte mult, lovind cel mai puternic Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Republica Cehă, a declarat Conseil d’Analyse Economique, care este atașat biroului premierului francez.

De exemplu, un tarif de 40% ar putea reduce impactul asupra țărilor cele mai expuse la importurile de energie din Rusia la un sfert până la o treime din impactul unui embargo total.

Se caută noi sancţiuni pentru Rusia

Din cauza uciderilor de civili din Bucha și din alte părți din Ucraina, noi sancțiuni împotriva Rusiei vor fi decise săptămâna aceasta. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Emmanuel Macron a declarat că va discuta cu partenerii europeni, „în special cu Germania” în „zilele următoare”, menţionând sancţiuni individuale şi măsuri cu privire la „cărbune şi petrol”.

 

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri