11.5 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Europa se sancționează singură. Criza oțelului îngroapă construcțiile

Publicat pe


Conflictul ruso-ucrainean, pe de o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza embargoului impus Rusiei, a mai provocat o criză majoră, care nu poate fi depășită. Rămase fără minereul de fier din cele două țări, țările europene nu mai pot produce oțel, fără de care sectorul construcțiilor nu poate funcționa. În România, firmele de construcții au intrat deja în colaps, pe fondul creșterilor de prețuri la materiale, la combustibili și la energie. 

Paradoxal, cu cât Uniunea Europeană sancționează Rusia, cu atât țările europene intră în criză. Pentru că Europa nu este dependentă doar energetic de Rusia, ci și în multe alte domenii. Unul dintre acestea este minereul de fier necesar pentru producerea oțelului, importat masiv în primul rând din Federația Rusă și în al doilea rând din Ucraina. În afară de cele două țări, alternativele sunt mult prea îndepărtate ca să devină sustenabile. Iar fără oțel nu se poate construi absolut nimic.

”Industria siderurgică europeană nu mai are materie primă. Se caută soluții în zone mult mai îndepărtate, în Brazilia, în Australia, dar până se vor găsi aceste surse, până se vor semna contractele, până se va realiza transportul de la distanțe mari cu vapoare, în condițiile în care combustibilul este și mai scump acum, nu vedem o îmbunătățire pe piața oțelului. Distribuitorii de metale au spus că, și dacă se oprește mâine războiul și se ridică toate sancțiunile impuse Rusiei, va mai dura un an până piața își va reveni. Niciuna dintre soluțiile alternative nu este nici mai aproape și nici mai ieftină, toate vor fi foarte scumpe și necesită un timp mai îndelungat”, ne-a declarat ing. Adriana Iftime, directorul general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta a anunțat deja că sectorul construcțiilor este în colaps și că firmele din acest sector sunt la un pas de închiderea șantierelor.

Sectorul, în stare critică

Reprezentanții FPSC semnalează că, după un 2020 pandemic, în care industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei românești, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul, aducându-l într-o stare critică. Astfel, sectorul a fost afectat de criza forței de muncă, de escaladarea fără precedent a prețurilor la materialele de construcții, de criza generată de falimentul City Insurance- cel mai important asigurător pentru contractele de execuție, de creșterea prețurilor la energie, pecum și de criza generată de războiul din Ucraina.

”Deși aveam deja deficit, la sfârșitul anului 2021, muncitorii români au început să plece în afara țării. Și asta pentru că tot timpul auzeau că situația este gravă, că prețurile materialelor de construcții sunt foarte mari, că nu se mai pot deconta lucrările de construcții, că se întârzie plățile. În acest moment sunt întârziate și Anghel Saligny și PNRR-ul. Dar, dacă vor începe ambele programe, am avea nevoie de peste 100.000 de muncitori în construcții. Prețurile materialelor de construcții au început să crească chiar de la începutul anului 2021, ajungându-se la o medie de peste 20%. Peste aceste creșteri s-au suprapus și majorările la energie, gaze și combustibili. Toate materialele de construcție sunt puternic energofage, oțelul, cimentul, cărămida, faianța, gresia consumă foarte multă energie. Ceea ce înseamnă că prețurile la materiale au crescut și mai mult”, ne-a precizat directorul general al FPSC, ing. Adriana Iftime.

Se cere intervenția Guvernului

Majorarea prețurilor la materiale de construcții și, mai apoi, la energie și combustibili, au creat blocaje grave în acest sector. Firmele au încheiat contracte pentru lucrări publice la prețurile vechi și s-au trezit acum că nu-și pot acoperi nici costurile, riscând falimentul. Guvernul a acoperit doar o mică parte din majorări, toamna trecută, dar nu a rezolvat problema. Constructorii cer Guvernului să accepte ca pe lucrările publice să acorde diferențele de preț, în caz contrar aceștia sunt nevoiți să își închidă firmele.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri