11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Europa va vedea „vârsare de sânge și consecințe militare” dacă Londra trimite avioane de luptă în Ucraina, amenință Rusia

Publicat peAmbasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat miercuri Londra împotriva trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, afirmând că o astfel de acțiune ar avea ramificații militare și politice grave pentru întreaga lume, relatează agenția de presă TASS.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri la Londra, unde a cerut Marii Britanii să ofere Ucrainei avioane de vânătoare, ca următoarea etapă a livrărilor de arme din partea Occidentului pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei rusești.

Marea Britanie a declarat că va începe să instruiască piloții ucraineni în modul de pilotare a avioanelor de luptă avansate la standardul NATO, dar nu s-a angajat încă să trimită avioane.

Într-o declarație citată de agențiile de știri de stat rusești, ambasada rusă a declarat că „vărsarea de sânge, următoarea rundă de escaladare și consecințele militare și politice rezultate pentru continentul european și întreaga lume”, care ar rezulta din trimiterea de avioane de luptă avansate în Ucraina, ar fi pe conștiința Londrei.

Rusia va găsi o modalitate de a răspunde la orice măsuri neprietenoase luate de partea britanică”, a declarat ambasada, citată de TASS.

Moscova a acuzat în repetate rânduri Occidentul că „prelungește” conflictul din Ucraina prin furnizarea către Ucraina de echipamente militare avansate în valoare de miliarde de dolari.

Kievul și Occidentul spun că acest echipament a fost crucial pentru a-i ajuta să riposteze la ceea ce ei numesc războiul ilegal de agresiune al Rusiei.

Londra e pregătită să ajute Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak spune că „nimic nu este exclus” în ceea ce privește acordarea de asistență militară Ucrainei.

El spune că Marea Britanie a fost – după SUA – cel mai mare donator de echipamente militare pentru Ucraina anul trecut și prima națiune din G7 care a anunțat trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina. El spune că este de părere că Marea Britanie a condus o „conversație internațională” care a dus la furnizarea de tancuri Ucrainei de către alte țări.

Sunak spune că avioanele de luptă „bineînțeles că fac parte dintr-o conversație” pe care el și Zelenski au discutat-o astăzi.

Anunțul privind instruirea forțelor aeriene ucrainene pe avioane la standarde NATO este „un prim pas pentru a putea furniza avioane avansate”, spune el.

Sursa: playtech.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri