16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

EXCLUSIV VIDEO | Care sunt problemele din energia românească. Specialist în energie: ”Sunt de natură managerială, de natură legislativă, de natură birocratică”

Publicat peRomânia nu duce lipsă de bani pentru a-și dezvolta sistemul energetic. Problemele din țara noastră sunt de legate de management, de legislație și de birocrație, susține Dumitru Chisăliță, opinia președintelui Asociației Energia Inteligentă.

Programele europene și programele naționale, au făcut ca în România sau în proximitate să existe bani. Dar principala problemă, în momentul de față, este de natură managerială, precizează Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

Cred că cea mai important problemă este o problemă dacă vreți de natură managerială: lipsesc proiectele și lipsesc proiectele care să fie duse la bun sfârșit.

O a doua problemă foarte cruntă în România este problema legislativă și birocratică – noi am rămas o țară în care majoritatea activităților sunt la un nivel birocratic care, practic, nu cred că se mai găsesc nicăieri în lume”, a declarat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite”

În același timp, afirmă Dumitru Chisăliță, diverse instituții se blochează reciproc din cauza unor legi scrise prost și învechite, iar președintele Asociației Energia Inteligentă a dat și un exemplu elocvent.

Vedem că există diverse instituții care se calcă pe picioare una pe cealaltă și care se întrec în a bloca proiectele, venind cu tot felul de motivații, mă rog, înrădăcinate în lege. Au legea de partea lor, o lege prost scrisă sau scrisă cu mulți ani în urmă.

Ca să treci, de exemplu, cu o conductă care alimentează un oraș, printr-o pădure, este o chestiune aproape imposibilă. De ce? Pentru că există niște prevederi acolo, vizavi de lipsa și interzicerea tăierii arborilor, chiar dacă, în paralel, în România în fiecare an dispar milioane de hectare de pădure fără să existe nicio explicație. Deci, pe de o parte, suntem foarte scrupuloși cu legea, pe de o parte legea este total inexistentă. Ori această «imbalanță» care există în foarte multe instituții, în foarte multe zone, face ca lucrurile în România să se miște foarte foarte încet și fără o schimbare masivă a acestei abordări nu cred că vreo șansă”, a precizat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Banii sunt problema României, problema este de management”

Dumitru Chisăliță a repetat, într-un final, că nu banii reprezintă o problemă pentru România, probleme apărând atunci când este vorba despre management, legislație sau aplicarea legislației.

“Încă o dată, nu cred că banii sunt problema României, problema este de management, problema este de legislație, problema de aplicare a legislației și problema unor instituții mult depășite de necesitățile specific unei societăți modern, unui secol 21.

Nu în ultimul rând aș mai puncta și faptul că în general activitățile în România sunt coordonate tot de stat, fie prin companiile, fie prin regiile autonome, fie prin diverse alte instituții, un stat care, din păcate, vedem cât de ineficient este și nu doar că este ineficient, dar este și în măsura de a speria, ca să nu folosesc alt cuvânt, inițiativele private. Vedem cum rând pe rând companiile pleacă din România dar în același timp România rămâne un stat cu un management foarte, foarte slab”, a concluzionat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Gândul Green.


Citește și:

Calendar 2023 | Evenimentele politice cu miză climatică

Sunt fenomenele meteo din 2022 o consecință a schimbărilor climatice?

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

VIDEO | Sfaturile unui specialist toxicolog. Ce pește e bine să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi

Atunci când aparențele înșală. Avem apă din abundență sau stres hidric?

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri