1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Exerciţiul militar desfășurat de armata chineză în apropiere de Taiwan vine ca „avertisment serios” pentru Statele Unite ale Americii

Publicat peArmata chineză a transmis miercuri că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, ca „avertisment serios” la adresa interacţiunilor dintre Statele Unite ale Americii şi insulă, potrivit presei de stat chineze.

Armata chineză, exerciţiu militar în apropiere de Taiwan

Anunţul a apărut după preşedintele american Joe Biden, aflat luni în vizită în Japonia, a părut că se separă de anii de „ambiguitate strategică”, susținând că SUA va apăra militar Taiwanul, în cazul în care China va invada insula.

Taiwanul este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. SUA, care au stabilit relaţii diplomatice cu Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său, informează Digi24.

Joe Biden a răspuns afirmativ luni la o întrebare despre posibilitatea ca SUA să „apere militar Taiwanul”, dacă Beijingul ar invada insula autonomă: „Acesta este angajamentul pe care l-am luat”.

„Am fost de acord cu politica unei Chine unice, am semnat-o (…) dar ideea că (Taiwan) poate fi luat cu forţa pur şi simplu nu este potrivită”, a adăugat preşedintele american.

Lloyd Austin: Politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat

De asemenea, în timpul unei conferinţe de presă la Pentagon, secretarul american al apărării, Lloyd Austin a fost întrebat despre semnificaţia declaraţiilor preşedintelui american:

„Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat”, a spus şeful Pentagonului. „El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan”, a declarat Lloyd Austin.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va ţine joi un discurs foarte aşteptat despre despre viitorul relației dintre SUA și China, a anunţat Departamentul de Stat.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri