7.1 C
București
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Expert auto: Mașinile BMW pentru poliție costă semnificativ mai puțin în Polonia decât în România, deși au aceleași specificații / Întreținerea la un BMW, de două ori mai scumpă decât la o Skoda similară

Publicat peMașinile de poliție BMW cumpărate în Polonia costă cu câteva mii de euro mai puțin decât în România, arată o analiză realizată de experții auto de la CarVertical pentru G4Media.ro.

Mașinile BMW pentru poliție costă semnificativ mai puțin în Polonia decât în România (expert auto)

Un BMW 320i x Drive, cu aceleași caracteristici tehnice ca în România, marcat, a costat în Polonia aproape 29.000 de euro cu TVA la 14 unități cumpărate. În schimb, Poliția Română plătește câte 38.000 de euro pentru 600 de mașini identice, marcate.

Experții auto de la CarVertical au tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește cheltuielile de întreținere, care în cazul BMW se ridică la circa 2.000 de euro la prima sută de mii de kilometri, în timp ce pentru un model Skoda cu caracteristici tehnice similare costurile de întreținere sunt la jumătate.

„Cerințele pentru mașinile de poliție românești sunt cu siguranță confuze, deoarece nu există cerințe oficiale privind costurile de funcționare sau alți factori importanți atunci când se cumpără o mașină cu banii contribuabililor.

Să luăm doar un exemplu primar. Întreținerea programată pentru seria 3 de la BMW costă puțin peste 2.000 de euro pentru o perioadă de cinci ani (100.000 km), în timp ce costurile de funcționare pentru Škoda variază între 900 și 1.300 de euro. În timp ce prețul de achiziție al BMW poate fi puțin mai mic datorită unor reduceri semnificative, mașinile de la alți producători, pe termen lung, ar ajuta la optimizarea costurilor de exploatare, fără a sacrifica caracterul practic și capacitatea de a urmări un șofer neascultător”, se arată în analiza CarVertical.

Poliția Română va cumpăra mașini BMW – minim 300, maxim 600 – de la Automobile Bavaria, o firmă controlată de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. La licitația din 2021 nu s-a prezentat niciun ofertant.

În schimb, la a doua licitație – care a fost finalizată pe 28 iulie 2022 – s-a prezentat doar Automobile Bavaria, care a și câștigat contractul.

Poliția Română susține că există alte trei mărci care ar fi îndeplinit cerințele tehnice pentru a putea să participe la licitație, și anume Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo, însă expertul CarVertical spune că, de fapt, Mercedes și Jaguar nu dispun de mașini cu caracteristicile prevăzute în caietul de sarcini întocmit de Poliția Română, iar Alfa Romeo tocmai primise o comandă extraordinară de 450 de unități de la guvernul Italiei.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri