11.7 C
București
sâmbătă, 1 aprilie 2023

Facturile la gunoi se dublează. Care este categoria de români care riscă să plătească mai mult

Publicat peRomânii se vor confrunta cu noi scumpiri în perioada următoare. De această dată, facturile la gunoi vor cunoaște creșteri semnificative, riscând să devină chiar duble.

Motivul este reprezentat de colectarea selectivă, întrucât reprezentanții municipalităților din România nu au reușit încă să găsească soluții optime pentru încadrarea în normele impuse de Uniunea Europeană, potrivit antena3.ro.

Tarife duble la gunoi

Cifrele atestă că rata de colectare a deșeurilor reciclabile din România este sub 10%, în condițiile în care normativele Uniunii Europene indică un grad de reciclare de 50%.

În acest context, primăriile sunt obligate să plătească sume uriașe către administrația de mediu.

Spre exemplu, în Buzău, oamenii vor resimți asta pe pielea lor, atunci când vor fi nevoiți să achite facturile. Astfel, este verificată fiecare pubelă, iar acolo unde gunoaiele nu sunt colectate, tomberoanele nu se ridică, iar beneficiarul va fi taxat dublu.

În municipiul Buzău, rata de reciclare a deșeurilor este de 11%, de cinci ori mai puțin față de normele europene, mai scrie sursa citată anterior.

Care este procedeul de colectare

În prima etapă de colectare se pun etichete pe pubelele care nu sunt conforme și nu se colectează deșeul, urmând ca persoanele să mai aibă la dispoziție o perioadă prin care să îl sorteze corect, până la următoarea colectare.

În cea de-a doua etapă, care va fi în câteva săptămâni, se verifică din nou fiecare casă și se pune o altă etichetă pe recipientul respectiv.

Gunoiul se colectează, dar persoana în cauză plătește un tarif penalizator, care reprezintă dublul tarifului actual.

În prezent, fiecare locuitor plătește 20 de lei lunar pentru ridicarea gunoiului.

Dacă la case situația poate fi întocmită cu exactitate, în cazul blocurilor, unde cifrele nu pot fi exacte, majorarea de tarif se va aplica pentru asociația de proprietariSursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri